Inför årets nyårsfirande planerar 66 procent av Sveriges kommuner att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger omkring 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser detta som viktiga beslut för ett mer djurvänligt nyårsfirande.
Djurens Rätt har länge arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur. Genom att informera allmänheten om hur djuren påverkas av fyrverkerier och genom att kartlägga hur Sveriges kommuner hanterar fyrverkerier vid nyår, arbetar organisationen för en mer djurvänlig nyårshelg.
– Fyrverkerier skrämmer varje år många familjedjur, ibland med livslånga konsekvenser för djuren. Även vilda djur påverkas negativt. Därför är det viktigt att fler väljer bort fyrverkerier och tänker på de djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Av Sveriges 290 kommuner uppger hela 191 kommuner, 66 procent, att de begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter, ofta genom tidsbegränsning till timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten. Det är en ökning sedan förra året och en ökning med hela 25 procent sedan 2021.
Omkring 95 procent av Sveriges kommuner säger att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi, vilket är en kraftig ökning på bara några år. År 2020 var motsvarande siffra mindre än 25 procent.
– Det är väldigt positivt att fler kommuner tar ställning mot fyrverkerier och inför striktare regler för privatpersoner. Kommunala fyrverkerier kan verka som en lösning för att minska privat smällande, men i praktiken lockar de stora folkmassor och förstärker traditionen med fyrverkerier, snarare än att minska privat användning. Att fira in det nya året borde inte behöva innebära lidande och skräck för djuren, avslutar Camilla Bergvall.
Kommuner som har svarat JA på frågan “Begränsar ni privatpersoners användning av fyrverkerier genom lokala föreskrifter? Begränsningar som går längre än lagen kräver under till exempel nyårshelgen, valborg och påsk avses.”:
Panglistan är en årlig kartläggning som Djurens Rätt har genomfört sedan 2019, baserad på uppgifter som kommunerna själva lämnar till organisationen. Notera att årets lista över hur kommunerna begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier endast är jämförbar med listorna från 2021, 2022 och 2023, då frågeformuleringen ändrades något 2021.
Under coronapandemin arrangerades knappt några kommunala fyrverkerier, och därför baseras den beräkningen endast på kommuner som har deltagit i undersökningen sedan 2023.
För mer information om Panglistan 2024, kontakta Djurens Rätts pressjour via e-post press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms).
Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Håller du med oss?