Djurens Rätt
27 March 2017

Panthera tar ställning mot troféjakt

Sydafrikas miljödepartementet (DEA) tillkännagav nyligen planer på att formalisera landets handel med delar från lejon som blivit uppfödda i fångenskap - de föreslår en exporttillståndskvot på 800 skelett per år. Lejonskelett sälja bl.a. som en lyxprodukt till den asiatiska marknaden. Marknaden har ökat sedan 2007 då efterfrågan på allt sällsyntare tigerben börjat fyllas med ben från lejon.

Men Panthera, den globala organisation som arbetar med bevarande av vildkatter, menar att kvoten, som Sydafrikas miljödepartementet tagit fram, är godtycklig och potentiellt förödande för vilda lejon och tigrar. Panthera uppmanar DEA att istället införa ett stopp för exporten av lejonben med omedelbar verkan.

– Den sydafrikanen ska regeringens föreslagna kvot på 800 lejonskelett för laglig export har absolut ingen grund i vetenskapen, säger Dr. Paul Funston från Panthera. Sydafrikas strategi bidrar inte positivt till att bevara lejon, utan äventyrar den. Aveln som leder till att turister flaskmatar lejonungar, att lejon hålls som husdjur samt används inom turismen för att slutligen jagas i små inhägnader av troféjägare, är en fläck för Sydafrikas rykte. Myndigheten borde inte upprätthålla en marginell bransch som föder upp lejon i fångenskap, och som dessutom fördöms globalt för sina skamliga metoder.

– Pantheras ställningstagande är betydande och viktigt i kampen för att få ett slut på de grymma affärsverksamheterna som sammanbinds med troféjakten. Nu bör Sverige bära sitt ansvar och förbjuda import av jakttroféer – det är ju inte bara lejon som avlas för jakt, säger Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella ärenden på Djurens Rätt.

Birgitta Wahlberg

Birgitta Wahlberg

Ansvarig för internationella frågor
Dela: