Djurens RĂ€tt
10 October 2017

Riksdagsmotioner om djur 2017

Under allmÀnna motionstiden kan riksdagens ledamöter lÀmna in motioner, förslag, om allt som riksdagen kan besluta om. Motionerna ett sÀtt för ledamöterna och partierna att föra fram sin politik. Motionerna behandlas i det riksdagsutskott som ansvarar för det omrÄde motionen berör. Utskottet föreslÄr vad riksdagen ska besluta om motionen och dÀrefter fattar riksdagen beslut om motionen.

HÀr Àr ett utval av de motioner som mest direkt rör de frÄgor som Djurens RÀtt driver.

Djurförsök

Betty Malmberg, Jan Ericson och Annicka Engblom (M) motionerar om att Sverige mÄste anta en strategi för att fasa ut djurförsök pÄ levande djur samt en strategi för att utveckla innovativa djurfria modeller som ersÀtter djurförsök och blir en win-win situation med effektivare och mer tillförlitliga modeller till lÀgre kostnad.

PĂ€lsdjursfarmning

Birgitta Ohlsson (L), Elin Lundgren (S), Sofia Arkelsten (M) och Richard Jomshof mfl (SD) har var och en motionerat om minkars rÀtt till naturligt beteende.

Vego och vÀxtbaserat

Per-Arne HÄkansson, Kent HÀrstedt och Yasmine Larsson (S) motionerar om att frÀmja vÀxtbaserad mat och att arbeta för lika villkor ur konkurrenssynpunkt inom livsmedelsmarknaden. De lyfter fram att livsmedelsmarknaden behöver bli rÄvaruneutral, det ska rÄda likartade förutsÀttningar oavsett vilken rÄvara, animalisk eller vegetabilisk, som tillverkas och att EU:s subventioner av animaliska produkter innebÀr att konkurrensförutsÀttningarna för livsmedel inte har lika villkor.

Sofia Arkelsten (M) föreslÄr att regeringen tar fram en samlad strategi för hur Sverige kan bli vÀrldsledande pÄ forskning, utveckling, produktion och export av vegetariska och veganska livsmedel.

Jens Holm, Sten Henriksson, Amineh Kakabaveh, Birger Lahti, Yasmine Posio Nilsson, HÄkan Svenneling och Emma Wallrup (alla V) har motionerar om minskad köttkonsumtion med 25 % till 2025, att kommuner ska uppmuntra till vegetarisk kost och att Sverige agerar mot subventioner till kött- och mejeriindustrin. Minskad köttkonsumtion tas Àven upp i VÀnsterpartiets partimotion om klimatrÀttvisa.

Djuren i livsmedelsindustrin

Sofia Arkelsten (M) har motionerat om att grisar ska ha rĂ€tt till utevistelse. Idag har kor, fĂ„r och getter, med vissa undantag, rĂ€tt att vistas utomhus under sommaren enligt djurskyddsförordningen 10–11 §§. "För grisar finns inget motsvarande krav. Detta trots att grisars behov av utevistelse i en miljö och en möjlighet att bete sig naturligt Ă€r minst lika stort som för kor, fĂ„r och getter", skriver Arkelsten.

Catharina BrÄkenhielm (S) skriver om Jordbruksverkets förslag om att ta smÄgrisarna tidigare frÄn mamman och att det strider mot djurens rÀttigheter. "Varför man vill genomföra detta frÄn producenternas sida Àr att man vill lÄta suggan betÀckas allt oftare sÄ att hon fÄr fler griskultingar per Är att försÀlja. I Riksdagens beslutade Livsmedelsstrategi stÄr det tydligt att en ökad produktion inte fÄr ske pÄ bekostnad av djurens hÀlsa", skriver BrÄkenhielm.

Sofia Arkelsten (M) vill att möjligheten att införa kameraövervakning pÄ slakterier ses över med anledning av att Storbritannien infört kameraövervakning pÄ slakterier som ett led i att förbÀttra djurskyddet.

Djur som familjemedlemmar

Catharina BrÄkenhielm (S) föreslÄr att djurskyddslagen kompletteras med en lag om obligatorisk mÀrkning och registrering av katter. Lars Eriksson (S) vill att man övervÀger att hemlösa katter ska omfattas av en ny djurskyddslag med krav tex pÄ ID-mÀrkning och tydligt förbud mot att överge katter.

Elin Lundgren och Åsa Lindestam (bĂ„da S) föreslĂ„r att införa mĂ€rkning och registrering av katter. Annicka Engblom och Betty Malmberg (bĂ„da M) vill ha krav pĂ„ registrering och id-mĂ€rkning av katter införs. 

Djur i underhÄllning

Birgitta Ohlsson och Christina ÖrnebjĂ€r (bĂ„da L) har motionerat om förbud mot vilda och exotiska djur pĂ„ cirkus samt strĂ€ngare regler vad gĂ€ller djurskydd för övriga domesticerade djur inom cirkusverksamheten. Kristina Nilsson, Elin Lundgren och Emilia TöyrĂ€ (alla S) har motionerat om att se över djurskyddsreglerna för vilda djur pĂ„ cirkus. Sofia Arkelsten (M) har motionerat om att förbjuda vilda djur pĂ„ cirkus. Markus Wiechel och Jeff Ahl (bĂ„da SD) har motionerat om att förbjuda delfinarier.

Jakt

Sofia Arkelsten (M) föreslÄr en Lex Lejon och vill att Sverige agerar mot troféjakten av lejon genom bland annat förbud mot att föra in troféer i Sverige och EU, förbÀttrat skydd av lejon och stopp för vilseledande marknadsföring av denna typ av jaktresor och volontÀrresor med lejon i fÄngenskap.

Djurskyddsmyndighet

Carl Schlyter (MP) motionerar om att en myndighet för djurskydd behöver ÄterinrÀttas. OcksÄ Markus Wiechel (SD) motionerar om att djurskyddsmyndigheten ÄterupprÀttas.

Övriga motioner i urval 

Magnus Oscarsson m.fl. (KD) har motionerat om bland annat utbildning av studenter i alternativa metoder till djurförsök. Josef Fransson (SD) vill att det görs en översyn av den etiska bedömningen av djurförsök för medicinsk forskning.

Stefan Nilsson, Annika Hirvonen Falk och Niclas Malmberg (MP) motionerar om klimatskatt pÄ, i ett första steg, rött kött.

Markus Wiechel (SD) vill se ett internationellt arbete för att förbjuda tvÄngsmatning av djur samt mÀrkning och förbud mot import av mat som framstÀllts genom tvÄngsmatning.

Eskil Erlandsson med flera ledamöter i Centerpartiet föreslÄr i motionen "Landsbygd och regional utveckling" att vid offentlig upphandling av livsmedel stÀlla krav pÄ att minst svenska regler för djurskydd ska gÀlla, att djurskyddslagen ska gÄ frÄn detaljstyrning till mÄlstyrning med upprÀtthÄllen djurskyddsnivÄ och att EU bör arbeta för bÀttre kontroller av transporter med levande djur och tillkÀnnager detta för regeringen. Vidare att djurskyddet inte Àventyras nÀr Polismyndighetens arbetsuppgifter som rör djur delegeras till lÀnsstyrelsen,och detta tillkÀnnager riksdagen för regeringen samt att stÀrka rÀttssÀkerheten kring djurskyddslagens regelverk.

Per-Ingvar Johnsson och Eskil Erlandsson (bÄda C) vill att offentlig upphandling ska stÀlla krav motsvarande svenska djurskyddsregler.

Richard Jomshof (SD) vill ha mÀrkning och förbud mot import av kött frÄn djur som slaktats utan bedövning, samt att Sverige ska krÀva generellt förbud mot obedövad slakt inom EU samt en lagstiftning om att offentlig upphandling ska stÀlla krav pÄ att djuren slaktats enligt svenska djurskyddsregler.

Runar Filper och Martin Kinnunen (bÄda SD) föreslÄr i motionen "Livsmedel" bland annat stopp för import av animalieprodukter som vÀsentligt strider mot svensk djurskyddslagstiftning samt införande av obligatorisk ursprungsmÀrkning av animaliska produkter.

Magnus Oscarsson m.fl. (KD) skriver i motionen "Jordbruket - modernÀringen" att de bland annat vill att beteskravet för kor slopas samt att offentlig verksamhet ska ange ursprungsland för de köttrÄvaror som anvÀnds.

Sofia Arkelsten (M) vill ha bÀttre kontroll av slakterier.

Kristina Yngwe (C), Lars-Axel Nordell (KD), Lars Tysklind (L) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M) vill bland annat att Sverige verkar för bÀttre transporter och bÀttre efterlevnad av djurskyddsreglerna i EU i motionen "Utveckling och tillvÀxt i hela landet".

Cecilia Widegren (M) skriver att vi vill verka för att det sker mer transport av kött och mindre transport av djur och föreslÄr att det ska finnas möjlighet att ge djur en lugn och stillsam avlivning genom att tillÄta avlivning i utedrift och hage.

Catharina BrÄkenhielm (S) vill att Sverige verkar för ett stÀrkt djurskydd inom EU och nÀmner sÀrskilt bindande regler om slakt med bedövning samt djurtransporterna.

Agneta Gille (S) vill att regeringen ser över ÄtgÀrder för att minska vildsvinsstammen med mer avskjutning och mer vildsvinskött pÄ marknaden.

Magnus Oscarsson, Emma Henriksson, Lars-Axel Nordell, Roland Utbult och Annika Eclund (alla KD) har motionerat om jaktfrÄgor och föreslÄr bland annat att decentralisera jakten sÄ att tex licensjakt pÄ varg ska vara en frÄga som avgörs nationellt.

Veronica Lindholm och Yasmine Larsson (bÄda S) har motionerat om att förhindra det dödliga vÄldet mot kvinnor, barn och djur.

Jan Ericson (M) vill ha skÀrpta straff för smuggling av djur.

Richard Jomshof och Markus Wiechel (bÄda SD) vill inrÀtta en nationell djurskyddspolis. Markus Wiechel (SD) vill införa en djurbalk för vilda och tama djur samt en nationell djurskyddspolis. Richard Jomshof m.fl. (SD) krÀver skÀrpta straff för djurplÄgeri och ocksÄ han att all lagstiftning som rör djur samlas i en djurbalk.

Martin Kinnunen och Runar Filper (bÄda SD) motionerar om stÀrkt djurskydd med bland annat djurbalk, skÀrpta straff för djurplÄgeri, införande av nationell djurskyddspolis, utfasning av icke-domesticerade djur pÄ cirkus samt striktare regler för djurcirkusar och översyn av djurparker. Vidare vill de ha en utredning om djurs juridiska status samt införande av djurskyddsombudsman. De vill ocksÄ att det ska tydliggöras att det Àr förbjudet att överge djur. Jeff Ahl och Markus Wiechel (bÄda SD) vill se införande av brottet grovt djurplÄgeri och djurplÄgeri mot tjÀnstedjur.

Markus Wiechel och Jeff Ahl (bÄda SD) har motionerat om skÀrpta krav för djur med trubbiga nosar.

Markus Wiechel (SD) har motionerat om en internationellt erkÀnd deklaration om djurs vÀlfÀrd. Markus Wiechel (SD) har ocksÄ motionerat om djur i arbete, sÄ kallade trygghetshundar, och anvÀndandet av djur för bÀttre terapi, omsorg eller sjukvÄrd och tillkÀnnager detta för regeringen.

Eskil Erlandsson och Per-Ingvar Johnsson (bÄda C) föreslÄr att det bör göras en översyn av lagstiftningen om trafikskadat viltsÄ att eftersök efter en trafikolycka, dÀr andra arter Àn björn, jÀrv, Àlg, hjort, rÄdjur, utter, vildsvin, mufflonfÄr eller örn varit inblandade,kan inledas.

Djurens RÀtt Àr en inkluderande, demokratisk och politisk obunden antivÄldsrörelse. Vi delar inte nÄgra vÀrderingar med ideologier, partier och föreningar som kan förknippas med rasism, nazism, frÀmlingsfientlighet eller andra extrema Äsikter som strider mot Djurens RÀtts vÀrdegrund.

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: