”Skansen har utifrån en samlad bedömning tyvärr varit tvungna att fatta beslut om att avliva vargarna”. Det är motiveringen till beslutet som innebar att fyra vargar avlivades under onsdagsmorgonen den 6 oktober, det skriver Svenska Dagbladet.
–Vi har försökt hitta alternativa lösningar för vargarna men inte hittat någon lösning, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen, till SVT Stockholm. Till TT säger hon också att avlivning är en del av den djurvälfärd som Skansen baserar beslutet på.
Under åren 2020 skrev Expressen en granskande artikel om djurhållningen på Skansen. I ett långt reportage, där flera tidigare anställda på djurparken har intervjuats, avslöjandes bland annat hur djurungar avlivas och hur vargar stressas och sköts till döds istället för att avlivas med sömnmedel. "Vargarna avlivas med regelbundna intervaller för de pallar bara ett par år i det där hägnet, sedan är de så sjuka i huvudet.” säger en tidigare djurvårdare till Expressen.
Att friska, ofta unga, djur dödas är något som ingår i den ordinarie verksamheten på i princip alla svenska djurparker. År 2012 och 2013 sköts exempelvis björnungarna Merlin, Medusa och Morpheus till döds på Skansen då de inte längre fanns en plats för dem.
Men det finns andra sätt att göra det på - som de två första djurparkerna i Europa har ZOO Antwerpen och Planckendael i Belgien tagit beslut om ett mer etiskt förhållningssätt till "överskottet" av djur. De två djurparkerna har antagit en policy om att inga friska djur ska dödas. Djurparkerna ska istället begränsa antalet djur som föds så att det inte finns djur på djurparken som de inte kan ta hand om.
Djurens Rätts grundläggande inställning är att så länge djurparker finns så bör de anta ett mer etiskt förhållningssätt till djuren. Djurungarna är publikmagneter som djurparkerna använder för att locka besökare men att de ofta avlivas ett par år senare talas det för lite om.