Djurens Rätt
06 September 2021

Skandalen fortsätter - kycklingar plågas under transport till Kronfågel

På Kronfågels anläggning utanför Katrineholm slaktas drygt en miljon kycklingar varje vecka. Det innebär att nästan hälften av alla djur som slaktas i Sverige varje år sätter liv till i en och samma djurfabrik.

I en ny granskning av Aftonbladets 200 sekunder avslöjas det på nytt att kycklingarna på Kronfågel far illa – denna gång handlar granskningen om transporterna till slakteriet. Kycklingarnas vingar och huvuden kläms mellan transportburarna och bryts. Under en kontroll av länsstyrelsen upptäcktes 17 kycklingar med skadade vingar på bara två minuter.

– Detta får inte fortsätta. Brott mot djurskyddslagen måste få konsekvenser. På längre sikt måste antalet kycklingar som dödas minska och de enorma djurfabrikerna monteras ner, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

I granskningen vittnar före detta anställda om hur ovarsamt kycklingarna blir behandlade redan på väg till slakteriet. Det stora antalet kycklingar som hanteras på väg till slakt gör att det blir omöjligt att se till att varje enskild kyckling inte far illa. När kycklingarna kläms fast i transporten kan de sitta fastklämda i flera timmar innan det upptäcks.

Att kycklingar far illa i samband med transport är dock ingen nyhet - enligt Kronfågel själva förekommer det i hela branschen.

Kronfågel har satt en gräns på att max fem procent av kycklingarna får skadas eller dö i samband med transport. Fem procent av en miljon kycklingar  innebär att runt 50 000 kycklingar drabbas i veckan. Det innebär också att varje individ inte skyddas mot lidande, vilket djurskyddslagen har skrivelser om.

– Att kycklingar utsätts för oerhört lidande är inget unikt med Kronfågel utan förekommer tyvärr på de flesta slakterier. Det bästa sättet att inte stödja det här djurplågeriet är att välja bort kycklingen från tallriken helt, säger Camilla Bergvall.

I början av mars 2019 avslöjades hur så många som 1 800 kycklingar per dag kom till Guldfågelns slakteri på Öland med brutna vingar – och redan då hade problemet var känt sedan lång tid tillbaka.

Det här har hänt kring Kronfågel-skandalen

I november 2020 upptäckte Länsstyrelsen allvarliga djurskyddsbrister vid en kontroll av Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Många månader senare fortsatte Kronfågel att bryta mot djurskyddslagstiftningen.

Djurens Rätts arbete för kycklingarna

Djurens Rätt kräver att politiker och branschen tar ett större ansvar för kycklingarna. Företag och offentlig sektor måste också ställa tydligare krav gällande hur uppfödning och slakt av kycklingar går till. För att detta ska bli en verklighet behöver en högre andel av våra livsmedel vara växtbaserade.

  • Brott mot djurskyddslagstiftningen, som i fallet med Kronfågel, måste få kännbara påföljder och kontrollmyndigheterna och rättsväsendet måste ha tillräckligt med resurser. 
  • Minska antalet kycklingar och hönor i djurfabrikerna och minska slakthastigheten. Sverige ligger i topp för högintensiv djurhållning i kycklingfabriker inom EU. En gräns måste sättas för hur stora gårdarna får vara och hur snabbt slakten får gå till.
  • Det behöver införas förbud mot plågsamma bedövningsmetoder vid slakt och avsättas resurser till forskning om bättre metoder.
  • Djurens Rätt visar upp verkligheten som Sveriges kycklingar lever i, den verklighet som inte visas i reklamfilmerna. På 99miljoner.se kan du öppna dörrarna till de svenska kycklingfabrikerna.

Det här kan du göra

  • Under 2022 vill Djurens Rätt visa upp hur kycklingarna har det i djurfabrikerna på bio! Men för att kunna göra det behöver vi din hjälp. Bidra till vår crowdfunding idag - för att så många som bara möjligt ska få se hur kycklingarna har det. Ge en gåva till vår crowdfunding
  • Vill du få slut på lidandet i djurfabrikerna? Välj bort kycklingen från tallriken helt och ersätt det med ett växtbaserat alternativ. Börja med att testa fyra kycklingfria fredagar! Anmäl dig till vår utmaning och få ett mail varje fredag i fyra veckor med härliga recept och massor av tips på hur du lever kycklingfritt. Anmäl dig här!
  • Hjälp oss att hjälpa kycklingarna! Som medlem i Djurens Rätt är du med och skapar riktig förändring för de djur som är flest och har det sämst. Bli medlem idag!
  • Djurens Rätt har vid upprepade tillfällen lyft fram att situationen för de kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige är under all kritik - men ännu har inga åtgärder tagits av branschorganisationen Svensk fågel. Skriv under uppropet!
  • Inspireras till olika sätt att ersätta kycklingen från tallriken med kocken Fredrik Kämpenberg som tipsar om hur du lagar kycklingfritt i dessa matlagningsvideos. Inspireras till mer vego här!
Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: