Djurens Rätt
15 November 2019

Snabbväxande kycklingar drabbas av förvriden ryggrad

Majoriteten av alla kycklingar i kycklingindustrin har avlats för snabb tillväxt vilket lett till flertalet hälsoproblem. Trots påståenden från industrin om att aveln har förbättrats dyker fortfarande nya problem upp.

Problemet med skolios på ryggraden har enligt forskarna en stark koppling till aveln för snabb tillväxt hos kycklingar. En snabb tillväxt som leder till en lönsammare köttproduktion trots att en större andel av kycklingarna får hälsoproblem eller dör innan de kan slaktas.

Problemen med skolios började inte upptäckas förrän i ytterst få fall på 90-talet men det har ökat under 2000-talet fram till nu. Problemet hänger samman med att tillväxttakten har ökat och att allt fler kycklingar avlas för snabb tillväxt.

Sker troligen i Sverige också

De kycklingar som kläcks med skolios-liknande symptom avlivas i princip alltid vid upptäckt och därför har det inte forskats på det förrän nu. En kyckling med förvriden ryggrad växer inte lika fort som en kyckling utan missbildning, om de ens överlever, och är därför inte lönsam att behandla.

I Polen hade 4 % av alla ägg som inte kläcktes foster som hade förvriden ryggrad. Dessutom hade upp till 1 % av de kycklingar som lyckats ta sig ur äggskalet skolios-liknande symptom. Problemet återfinns troligen inte bara i ett land eftersom kycklingindustrin är globaliserad.

Statistiken från Polen går också att överföra till Sverige eftersom de använder samma snabbväxande kycklinghybrider, Ross och Cobb, som är de som förekommer inom den svenska kycklingproduktionen. Det innebär att upp till 1 miljon svenska kycklingar, av de ca 100 miljoner som föds upp, troligen kläcks med förvriden ryggrad varje år. Det innebär även att ungefär 560 000 ägg, av de 14 miljoner som aldrig kläcks*, innehåller foster som har förvriden ryggrad.

 

* Baserat på att kyckling-ägg har ca 88 % kläckningsgrad.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: