Drygt 6 000 djur transporteras från Storbritannien till Europa varje år för vidare uppfödning eller direkt för slakt. Det är dessa transporter – bland annat av unga kalvar – som landets ansvariga minister, George Eustice, nu vill stoppa.
Förslaget är en del i Storbritanniens ambition att bli det ledande landet i världen när det kommer till djurskyddsfrågor. Blir förslaget verkligheten skulle det kunna börja gälla redan nästa år, det skriver tidningen The Guardian.
– Att Storbritannien nu ser ut att bli första land att förbjuda transport av levande djur är ett stort steg för Storbritanniens djurskydd och ett tydligt exempel för Sverige och resten av EU att ta efter. Djurtransporterna i den internationella livsmedelsindustrin är en djurskyddsmässig mardröm och de måste upphöra, säger Camilla Bergvall, Djurens Rätts förbundsordförande.
Och det skulle vara ett historiskt beslut att stoppa plågsamma djurtransporter. Men förslaget innehåller ett stort undantag då hönor och kycklingar inte omfattas, som är de djur som transporteras i störst antal.
– Det är synd att man inte går hela vägen och inkluderar kycklingarna i beslutet. Fler kycklingar än något annat djurslag föds upp, dödas och transporteras för sitt kött. Bara i transporter till Sverige dör omkring 200 000 djur varje år och de flesta av dem är just kycklingar och hönor, säger Camilla Bergvall.
Den 21 september 2017 deltog Djurens Rätt i en överlämning av mer än 1 miljon namnunderskrifter mot Europas långa och plågsamma djurtransporter, ett arbeta för att stoppa transporterna som har pågått under många år. Av de insamlade namnen, som lämnades över i Bryssel till EU-kommissionär Vytenis Andriukaitis i, kom drygt 140 000 från Sverige.
Även i Sverige orsakas allvarliga djurskyddsproblem av transporterna. Varje år dör omkring 200 000 djur, de flesta kycklingar och hönor, i samband med transporter till slakt i Sverige. Tusentals fåglar, grisar och nötdjur har de senaste åren transporterats från Sverige för att födas upp eller slaktas i andra länder. Så fort Sveriges gränser har passerats gäller inte längre den nationella tidsgränsen på max åtta timmar, utan djuren kan transporteras betydligt längre.