Djurens Rätt
06 December 2022

Stort europeiskt stöd för ett förbud mot burarna i Sverige

Ett gemensamt öppet brev har idag överlämnats till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), med uppmaningen att den svenska regeringen ska förbjuda burarna i äggindustrin i linje med End the Cage Age, EU-medborgarinitiativet som nådde stor framgång under 2021. 

Djurens Rätt är initiativtagare till brevet och har fått stöd från 15 andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer från hela Europa. Organisationerna kommer från bland annat Bulgarien, Tyskland, Finland, Polen, Spanien och Storbritannien. Dessutom har paraplyorganisationen Eurogroup for Animals skrivit under, som arbetar inom hela EU.

– Vi är mycket tacksamma över stödet från organisationer över hela Europa. Tillsammans kräver vi att de trånga gallerburarna i Sverige ska upphöra. Att hålla djur i små burar där de inte ens kan sträcka på vingarna, kan aldrig vara förenligt med ett gott djurskydd, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det är allt färre hönor som hålls i burar i Sverige efter en massiv kraftansträngning från Djurens Rätt. Genom våra samtal med företag tillsammans med vår konsumentupplysning om att bojkotta burägg har antalet hönor i bur minskat kraftigt.  Men fortfarande hålls ungefär 300 000 hönor kvar i de svenska burarna, och det ser ut som att utfasningstakten saktar ned. De sista buräggen kommer vara svårt för konsumenter att välja bort eftersom de göms i färdigprodukter och vid tillverkning av läkemedel. Därför krävs ett politiskt initiativ för att de sista burarna ska försvinna.

Sverige hamnar efter i hönornas skydd

Flera andra länder har redan tagit beslut om förbud mot burarna i äggindustrin. Länder som helt förbjudit burarna är Luxemburg, Schweiz och Österrike, medan Tyskland, Slovakien och Tjeckien har, liksom Danmark, infört en utfasningsperiod. Frankrike har förbjudit byggnation av nya äggfabriker med burar.

– Om Sverige vill leva upp till att ha en världsledande djurskyddslagstiftning måste våra politiker agera skyndsamt för att förbjuda de sista burarna. Vi kan inte säga att vi har världens bästa djurskydd om det är så att EU tvingar oss att förbättra vårt djurskydd, fortsätter Camilla Bergvall.

Brevet till landsbygdsministern innehåller två alternativ för regeringen, som Djurens Rätt anser har störst möjlighet att lyckas inom kort tid: 

  • Inför ett förtydligande i djurskyddsförordningen att burar inte är tillåtna.
  • Ge Jordbruksverket i uppdrag att uppdatera den djurslagsspecifika lagstiftningen om fjäderfä för att förtydliga att burar inte är tillåtna.

 

Läs brevet till landsbygdsministern här.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: