Djurens RĂ€tt
03 March 2021

Svenska konsumenter vill ha kvar beteskravet

Opinionsundersökningen visar tydligt att svenska konsumenter anser att djurvÀlfÀrd Àr av stor vikt. Endast 11 % svarade att de Àr beredda att betala för svenska mervÀrden om djurskyddslagstiftningen inte skulle vara bÀttre Àn i andra lÀnder.

Samtidigt pÄgÄr arbete inom Lantbrukarnas Riksförbund med att sÀnka kraven i djurskyddslagstiftningen i Sverige. SÀrskilt vad gÀller beteskravet för kor.

– Mejeriföretagen anvĂ€nder ofta bilder pĂ„ betande kor i sin marknadsföring. Opinionsundersökningen frĂ„n YouGov bekrĂ€ftar betesrĂ€ttens vĂ€rde och konsumenternas vilja att betala mer för det. Det Ă€r mycket viktigt att djurskyddet stĂ€rks i Sverige, inte att det försĂ€mras, sĂ€ger Sebastian Wiklund, samhĂ€llspolitisk chef pĂ„ Djurens RĂ€tt.

Urval av resultatet

  • 84 % anser det som viktigt eller mycket viktigt att djur behandlas vĂ€l
  • 84 % anser det som viktigt eller mycket viktigt att djur fĂ„r vistas utomhus
  • 79 % anger att djuren behandlas bĂ€ttre i Sverige som ett av de frĂ€msta skĂ€len till att de vĂ€ljer svenska animaliska produkter
  • 45 % svarade att de oftare skulle vĂ€lja bort svenska animaliska produkter om djuren behandlades som i övriga EU  
  • 11 % Ă€r beredda att betala för svenska mervĂ€rden om djurskyddslagstiftningen inte skulle vara bĂ€ttre Ă€n i övriga EU
  • 5 % angav att de inte köper kött överhuvudtaget och 3 % angav att de inte köper animaliska mejeriprodukter

En debattartikel pÄ Àmnet publicerades i Svenska Dagbladet 2 mars, underskriven av förbundsordförande Camilla Bergvall och andra djurskyddsorganisationer.

Undersökningen Ă€r genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 17–19 februari 2021 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med mĂ€n och kvinnor 18+ Ă„r i Sverige.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: