Djurens Rätt
10 August 2014

Syntetisk galla kan bli slutet för gallbjörnars helvete

Det är organisationen Animals Asia som i ett pressmeddelande skriver om nyheten att Kinas ledande företag i produktionen av den medicin som använder sig av galla från björnar nu har inlett ett arbete med att ta fram ett syntetiskt alternativ till gallan.

Gallbjörnar kallas de asiatiska svartbjörnar som hålls i fångenskap i länder som Vietnam och Kina med syfte att utvinna galla ur deras mage. Gallan säljs som traditionell kinesisk medicin. Björnarna lever i burar som endast är lite större än björnen själv, och kan hållas i upp till 25 år i en sådan bur.

Arbetet med att få stopp på dessa björnfarmer har pågått under lång tid - men nu ser det ut som att ett slut för hanteringen kan komma från ett annat håll. Företaget KaiBao Pharmaceutical, som varje år använder sig av 18 ton björngalla i produktionen av medicin för den kinesiska marknaden, har nu börjat utvecklingen av en syntetisk galla. Utvecklingen har också fått statlig stöd i Kina.

Om en syntetisk galla skulle ersätta produkten från björnarna skulle det innebära att efterfrågan minskar radkalt, vilket förhoppningsvis kan leda till att uppfödningen minskar, och i slutändan upphör.

Enligt Animals Asia skulle även den syntetiska produkten ha animaliskt ursprung och därmed inte vara en optimal djurvänlig lösning. Men den skulle trots allt innebära att den mycket plågsamma uppfödningen av björnar för sin galla äntligen skulle kunna få ett slut.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: