Djurens Rätt
20 October 2021

Uppemot 900 000 vill se ett världsomfattande förbud mot pälsdjursfarmning

De trånga burarna i pälsdjursindustrin orsakar inte bara ett stort lidande för djuren, utan har på senaste tiden visat sig utgöra ett hot mot folkhälsan. Med trånga utrymmen, dålig hygien, stress, skador och sjukdomar, samt brist på genetisk mångfald, utgör pälsfarmerna en ideal grogrund för virus som SARS-CoV-2 att spridas och muteras. Sedan april 2020 har över 440 minkfarmer drabbats av smittan i 12 länder, inklusive Sverige.

Sedan tidigare har räv- och chinchillafarmning fasats ut i Sverige på grund av högre djurskyddskrav som Djurens Rätt var med och drev fram. Under de senaste åren har stort fokus legat på för en avveckling av minkfarmning, men ännu finns inget förbud i Sverige trots att 17 andra länder infört eller har en plan för avveckling.

– Vi kan inte fortsätta hålla djur trångt i burar om vi vill skryta med ett gott djurskydd och förhindra smittspridning. Med det enorma stödet från människor från hela världen uppmanar vi nu världsledare och Sveriges regering att tillkännage att det är dags att avveckla minkfarmerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Tidigare i år har Djurens Rätt uppmärksammat den svenska regeringen i frågan genom ett gemensamt upprop där ett 40-tal organisationer uppmanade till ett permanent förbud för minkfarmning. Och tidigare i höstas släppte organisationen en rapport för hur en styrd avveckling av minkfarmerna i Sverige bör se ut.

– Det är ett bra läge för avveckling just nu. Ekonomin i djurfabrikerna med minkar är dålig, samtidigt som det redan finns ett tillfälligt avelsförbud. Det har inte varit så här få minkar i fångenskap på över 100 år, och arbetstillfällena är färre än 100 personer. Det skulle vara kostsamt med fortsatta restriktioner, medan en tydlig avveckling både har folkligt stöd och sparar på samhällsresurser, sa Camilla Bergvall när rapporten släpptes.

Uppropet med över 880 000 underskrifter tillsammans med en skrivelse lämnades över till Italiens representant för G20, Luigi Mattiolo, då Italien är värdland för G20-toppmötet senare i oktober. G20 är en grupp bestående av 19 större ekonomier och Europeiska unionen. Det kommande mötet är ett viktigt tillfälle att prata om riskerna med minkfarmer samt påbörja åtgärder utifrån uppropet. Flera länder i Europa, däribland Sverige, ingår inte i G20 men har ett indirekt deltagande genom medlemskapet i Europeiska unionen. Djurens Rätt anser att en diskussion om ett världsomfattande förbud bör få den svenska regeringen att agera.

Djurens Rätts arbete för minkarna

  • Den senaste tiden har Djurens Rätt varit med och påverkat den nya djurskyddslagen för att utreda minkfarmers laglighet, och har innan dess arbetat för införandet av restriktioner som ledde till avvecklingen av pälsdjursuppfödning av rävar och chinchillor. I mars 2019 lämnade Djurens Rätt över mer än 100 000 namnunderskrifter för ett förbud till dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson. Under 2021 är avel av minkar förbjudet i Sverige på grund av SARS-Cov-2. Nu pågår arbetet för att förbudet ska förlängas och att alla minkfarmer ska läggas ned.
  • Vi driver kampanjer för att informera allmänheten om situationen för minkarna i pälsindustrin.
  • Vi arbetar globalt tillsammans med andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer. Tillsammans arbetar vi för en pälsfri värld. En del av detta samarbete är pälsfria listan där du som konsument kan se vilka företag som har antagit en pälsfri policy.
Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: