Storbritannien sticker redan ut vad gäller djurvälfärd. I Animal Protection Index hamnar landet i toppkategorin A, medan Sverige tar en placering i kategori B.
Det första som går att säga om Labours manifest är att de är intresserade av frågorna och är ambitiösa. Inledningsvis tydliggör Labour att de vill vara partiet som arbetar med djurvälfärd, det självklara valet. Labours webbsida om djurvälfärd är också föredömlig.
I manifestet beskrivs framgångar men de betonar samtidigt att deras ambitioner förpliktigar. De betonar att de ständigt behöver utvecklas för att kunna ligga i framkant. De understryker att de inte tänker sätta sig till ro.
I Sverige blir allt för ofta svaren på djurpolitiska sakfrågor att 1) Sverige är redan bra på djurvälfärd (vilket kan tolkas som att de är ganska nöjda) alternativt 2) att de tänker driva frågan i Bryssel och inte på hemmaplan (vilket kan tolkas som ett sätt att lägga frågan på säkert avstånd). I Labours manifest finns inte någon liknande argumentation.
Tillvägagångssättet som Labour tagit fram sitt manifest på är också spännande. De har bjudit in organisationer, forskare och sammanlagt låtit 6 000 personer tycka till om frågor. Engagemanget är stort och Labour verkar betraktar det djurpolitiska engagemanget som en viktig opinion att ta i beaktande.
Manifestet består av 50 konkreta punkter som partiet tänker arbeta med den dagen de får chans att bilda regering. Förslagen är föredömligt konkreta och tydliga. Det finns inte många om eller men.
Labours förslag är rekommenderad läsning för den som vill få inspiration. Här kommer några punkter som är intressanta för Sverige. Inga av följande punkter är införda här.