Djurens RĂ€tt
24 September 2019

Utblick: Labours djurpolitik

Storbritannien sticker redan ut vad gÀller djurvÀlfÀrd. I Animal Protection Index hamnar landet i toppkategorin A, medan Sverige tar en placering i kategori B.

Det första som gÄr att sÀga om Labours manifest Àr att de Àr intresserade av frÄgorna och Àr ambitiösa. Inledningsvis tydliggör Labour att de vill vara partiet som arbetar med djurvÀlfÀrd, det sjÀlvklara valet. Labours webbsida om djurvÀlfÀrd Àr ocksÄ föredömlig.

I manifestet beskrivs framgÄngar men de betonar samtidigt att deras ambitioner förpliktigar. De betonar att de stÀndigt behöver utvecklas för att kunna ligga i framkant. De understryker att de inte tÀnker sÀtta sig till ro.

I Sverige blir allt för ofta svaren pÄ djurpolitiska sakfrÄgor att 1) Sverige Àr redan bra pÄ djurvÀlfÀrd (vilket kan tolkas som att de Àr ganska nöjda) alternativt 2) att de tÀnker driva frÄgan i Bryssel och inte pÄ hemmaplan (vilket kan tolkas som ett sÀtt att lÀgga frÄgan pÄ sÀkert avstÄnd). I Labours manifest finns inte nÄgon liknande argumentation.

TillvÀgagÄngssÀttet som Labour tagit fram sitt manifest pÄ Àr ocksÄ spÀnnande. De har bjudit in organisationer, forskare och sammanlagt lÄtit 6 000 personer tycka till om frÄgor. Engagemanget Àr stort och Labour verkar betraktar det djurpolitiska engagemanget som en viktig opinion att ta i beaktande.

Manifestet bestÄr av 50 konkreta punkter som partiet tÀnker arbeta med den dagen de fÄr chans att bilda regering. Förslagen Àr föredömligt konkreta och tydliga. Det finns inte mÄnga om eller men.

Labours förslag Àr rekommenderad lÀsning för den som vill fÄ inspiration. HÀr kommer nÄgra punkter som Àr intressanta för Sverige. Inga av följande punkter Àr införda hÀr.

  • TillsĂ€tt en djurombudsman som ska sĂ€kerstĂ€lla att djurvĂ€lfĂ€rd beaktas i lagstiftningsarbetet. Som har till uppgift att sammanstĂ€lla den senaste forskningen och som lyfter fram ”best practice”.
  • Förbud mot att koka humrar och krĂ€ftor levande.
  • Fasa ut burar till Ă„r 2025. Det innebĂ€r till exempel att burĂ€gg försvinner.
  • Förbjud export av levande djur för slakt.
  • Förbjud import av gĂ„slever. GĂ„sen tvĂ„ngsmatas pĂ„ ett grymt sĂ€tt för att levern ska svĂ€lla.
  • Skapa regler för visselblĂ„sare bland anstĂ€llda pĂ„ slakterier.
  • Förbjud import av pĂ€ls. I Storbritannien Ă€r pĂ€lsnĂ€ringen redan förbjuden i likhet med de flesta andra europeiska lĂ€nder medan det i Sverige Ă€r lagligt.
  • Öka ambitionerna för att övergĂ„ till en djurfri forskning. MĂ„let Ă€r att fasa ut djurförsök helt och hĂ„llet.
Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund

SamhÀllspolitisk chef
Dela: