Djurens RĂ€tt
12 September 2017

Vad vet hundar?

Texten Àr en översÀttning och sammanfattning av en artikel publicerad i den finska dagstidningen Helsingin Sanomat frÄn den 24 augusti 2017.

Under de senaste Ären har hundens medvetande blivit ett allt mer intensivt forskningsobjekt. Hundar Àr lÀtta att studera. De finns i miljontals i vÀrlden och de Àr inte föremÄl för de regler som begrÀnsar anvÀndningen av vilda djur i forskningssammanhang. Hundar Àr vanligtvis inte heller rÀdda för nya situationer.

Hundar hÀrstammar frÄn vargar som slog sig ner nÀra folk i de olika regionerna i Eurasien under den senaste istiden. De individerna överlevde bÀst som folket tolererade. Det var början till tÀmjningen.

Tanken om att en vargflock leds av en alfahane som strider om sin position etablerades av Rudolph Schenken som rapporterade om sina fynd frÄn Basel Zoo i Schweiz 1947. Detta har senare pÄvisats vara fel. VanförestÀllningen levde dock vidare och omfattade tyvÀrr Àven hundar.

Nyare studier har visat att vargarna inte Àr en slumpmÀssig flock av vuxna vargar, utan en familj som brukar ledas av en pappa och en mamma. Livet i flock gynnas av samarbete istÀllet för konkurrens. I motsats till den förvirrade övertygelsen har vargar inte en stel hierarki i flocken. Faktum Àr enligt de senaste forskningsresultaten att hundar Àr mer hierarkiska. OcksÄ hunden gillar den som Àr nÀrmast henne som förÀlder. Det verkar emellertid klart att hunden Àr annorlunda pÄ det sÀttet att hundar kan skilja mellan mÀnniskor och hundar. Hundar Àr till exempel mindre aggressiva mot mÀnniskor Àn andra hundar. De Àr med andra ord mer toleranta mot en tvÄbenig som inte hör till familjen Àn mot en med fyra.

Forskarna sÀger att tÀmjning inte har gjort hunden mer likvÀrdig, utan mer underkastande. I en studie placerades tvÄ vargar och tvÄ hundar pÄ en gÄng i samma bur. DÀrefter serverades de en skÄl mat. Forskarna förvÀntade sig att vargarna skulle vara mer aggressiva Àn hundarna. Men sÄ var det inte. Vargarna brukade Àta tillsammans, och det gjorde mÄnga hundar, men om en av hundarna var underlÀgsen försökte den inte att ta av maten. Speciellt underkastande Àr hundarna mot mÀnniskor. Enligt en studie frÄn Helsingfors universitet svarar hundar som ser pÄ bilder av arga hundar och mÀnniskor med att stirra utmanande pÄ bilderna pÄ andra hundar, medan en arg mÀnniskas bild fÄr dem att undvika kontakten.

Även vid University of Arizona i USA har hundars kognitiva förmĂ„gor undersökts. Samma experiment har tidigare gjorts för en grupp tvĂ„ Ă„riga barn och schimpanser. Schimpanserna var bĂ€st i miljöuppfattningsuppgifter. Barn och hundar var det nĂ€r det gĂ€llde att tolka sociala tips, till exempel att hitta en dold belöning genom att följa en punkt eller ögonriktning. Det var tidigare kĂ€nt att barn blev bĂ€ttre Ă€n schimpanserna i fĂ€rdigheterna vid tvĂ„ Ă„rs Ă„lder, men nu visade sig hundarna vara lika skickliga. Dessutom visade det sig att barn och hundar som lyckades samarbeta med en social uppgift var generellt bra Ă€ven i andra uppgifter.

Hundar svarar pÄ tilltal sÄ noggrant och naturligt att mÄnga tror att de förstÄr en stor mÀngd ord och till och med grammatik. VÀrldsrekordet för hundens sprÄkkunskaper innehas av bordercollien Chaser, till vilken professor John W. Pilley lÀrde namnet pÄ 1 022 föremÄl. Chaser kan ocksÄ tolka innebörden i tvÄ olika ordpar: att "röra frisbee" och att "ta frisbee" betyder olika saker. Chaser och andra hundsprÄks genier - som alla Àr bordercollies - följer de verbala instruktionerna ungefÀr lika skickligt som tvÄ till treÄringar. Vanligtvis rör sig hundars ordförrÄd dock runt tiotals ord. OrdförstÄelsen Àr ocksÄ begrÀnsad.

Hundar lÀr sig inte att tolka flerordiga meningar eller grammatiska meddelanden sÄ som schimpanser och delfiner. IstÀllet kan hundar urskilja enskilda ord frÄn tal och ger dÀrför intrycket av att de förstÄr allt. Ord och tonen pÄ rösten har visat sig vara lika viktiga. HjÀrnbelöningssystemet antÀnds endast nÀr bÄde ord och ton uttrycker beröm.

Möjligheten att tolka mÀnniskors kÀnslor och kÀnna empati Àr hundens speciella fÀrdigheter. Hundar litar ocksÄ pÄ att empatin Àr ömsesidig. DÀrför ber de bland annat om hjÀlp i problemsituationer. Det verkar ocksÄ stÀmma att hundar och Àgare börjar att likna varandra. Hundar och mÀnniskor pÄverkar varandras förmÄga att motstÄ stress. En orolig och neurotisk Àgare fÄr ocksÄ hunden att bli orolig och neurotisk.

Hundens hjĂ€rnkapacitet omfattar dock inte de mĂ€nskliga kĂ€nslorna sĂ„som skuld, skam eller hĂ€mndlystnad. Det som mĂ„nga hundvalpsĂ€gare tolkar som hĂ€mnd eller protest Ă€r inte det. Hunden fungerar som den fungerar för att lindra den egna stressen. Till exempel att tugga lugnar. Ännu mer terapeutiskt Ă€r att tugga pĂ„ nĂ„got som luktar som en kĂ€r person – sĂ„som personens skor.

Hundar uppfattar dÄligt beteende hos mÀnniskan. Vid Kyoto-universitetet i Japan lÀt forskarna hundarna titta pÄ tre forskningsassistenter. En av assistenterna hade svÄrt att öppna en glasburk och han bad om hjÀlp av en annan av assistenterna. Denne endera hjÀlpte eller vÀnde sig bort utan att hjÀlpa. Den tredje assistenten satt bara passivt bredvid. Hundarna följde situationen noggrant. NÀr assistenterna slutat erbjöd de hundarna godis. Hundarna sökte godiset lika gÀrna av den hjÀlpbehövande och passiva assistenten, medan de undvek den assistenten som betett sig oförskÀmt.

MÀtt med dÀggdjurs mÄttstock Àr hunden inte vÀldigt intelligent, förutom kanske den kÀnslomÀssiga intelligensen. JÀmfört med t.ex. vargen ligger den pÄ ett barns nivÄ, och hundars hjÀrna Àr proportionellt ocksÄ mindre Àn vargens. Skillnaden Äterspeglas exempelvis i att rÀkna. NÀr forskare vid Welsh Wet Research Center lÀt hundar och vargar rÀkna korvbitar hade hundarna svÄrt att skilja redan mellan ett och fyra stycken. BerÀkningen var inte minsta svÄr för vargarna. Enligt en hypotes skulle detta kunna förklaras av evolutionen. Hunden behöver inte kunna rÀkna för att mÀnniskan kan.

Hundens luktsinne Àr till stor nytta för mÀnniskan. Det goda luktsinnet Àr orsaken till att hunden t.ex. kan vÀnta vid dörren vid rÀtt tidpunkt. Det Àr inte frÄgan om att hunden kan klockan eller telepati, Àven om det kan kÀnnas sÄ. Hundar kan Àven kÀnna igen mÄnga av de sÀrprÀglade dofterna som sammanbinds med mÀnniskans hÀlsotillstÄnd och hormonaktivitet. SÄledes kÀnner hundar oss mÄnga gÄnger bÀttre Àn vi sjÀlva.

Birgitta Wahlberg

Birgitta Wahlberg

Ansvarig för internationella frÄgor
Dela: