Djurens Rätt
13 September 2014

Valdebatt: Hög tid att förbjuda minkfarmning

En miljon minkar föds upp i burar stora som en uppslagen kvällstidning och dödas för sin päls, varje år i Sverige. Det är inte en självklarhet för alla partier att vilja avveckla minkfarmningen trots att opinionsundersökningar visar att en majoritet av svenska folket vill se en avveckling: 8 av 10 svenskar vill inte ha pälsdjursfarmning i Sverige. Det är en kraftfull opinionsyttring, som ökat från 7 av 10 på bara ett år. Flera partier tycks vara i otakt med sina väljare. Tre riksdagspartier har dessbättre insett att något behövs göras.

Vänsterpartiet är tydligt med att det är hög tid att få stopp på pälsdjursfarmningen. Miljöpartiet anser att minkfarmer inte är möjliga i ett land med gott djurskydd. Socialdemokraterna lovar att de kommer att lägga fram sitt tidigare lagförslag som innebär striktare regler för hur minkar ska få hållas. De riksdagskandiderande partierna Feministiskt Initiativ och Djurens Parti vill också få slut på pälsdjursfarmningen.

Om Sverige inför striktare regler för hur minkar får hållas skulle det i praktiken resultera i att minkfarmerna lägger ner. Med ett bättre djurskydd för minkar skulle inte minkfarmningen löna sig ekonomiskt. Vi såg samma sak hända med rävfarmerna för 13 år sedan. Nu i sommar kom dessutom besked om att Sveriges sista chinchillafarm stänger ner eftersom regelverket för hur chinchillor får hållas blivit striktare.

Frågan om minkfarmning borde inte vara en blockfråga. Med 8 av 10 svenskar som vill förbjuda är det tydligt att för väljarna handlar det inte om partisymbol.

Att, som M, FP, C, KD och SD, gömma sig bakom fraser som att ”djur ska ha det bra” och ”djurskyddsreglerna ska följas” är tandlöst.”Djur ska ha det bra” betyder i Alliansen och Sverigedemokraternas terminologi att minkarna blir kvar i burarna även i framtiden. Frågan om minkfarmning borde inte vara en blockfråga. Med 8 av 10 svenskar som vill förbjuda är det tydligt att för väljarna handlar det inte om partisymbol.

I övriga Europa är trenden tydlig, fler och fler länder avvecklar pälsdjursfarmningen. I åtta länder är farmningen avvecklad till följd av etiska förbud och skärpta regler. I Belgien vill 86 procent av befolkningen inte ha pälsdjursfarmer. Likaså i Polen där de unga, mellan 20 och 35 år, tar starkast ställning med 70 procent som är emot pälsdjursfarmning. Ett beslut om avveckling i Sverige skulle påverka resten av Europa att fortsätta åt samma håll. Vi kan vara en del av den internationella positiva utvecklingen i den här frågan och då krävs det politisk handling.

Genom en röst för minkarna i valet kan vi påverka både Sverige och övriga länder i EU. En avveckling i Sverige skulle stärka alla de djurorganisationer och politiker i övriga EU som arbetar mot pälsdjursfarmning i sina länder. Vi kan göra riksdagsvalet till ett historiskt val för svenskt djurskydd. Vi kan i handling visa att Sverige är ett föregångsland.

En miljon minkar sitter just nu i gallerburar runt om i landet och väntar på att gasas ihjäl för sin päls i november. De minkarna kan vi inte rädda, men, vi kan se till att vi slutar att stänga in minkar i små burar för deras päls i fortsättningen.

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: