Djurens Rätt
16 February 2022

Vanliga frågor om filmen "Världens bästa djurskydd"

Vad är turbokycklingar?

Kycklingar som är av snabbväxande raser kallas för turbokycklingar. De växer snabbt, från ungefär 40 gram vid kläckning till 2000 gram vid bara fem veckors ålder. Turbokycklingarna har fler hälsoproblem och risker att dö i förtid än andra kycklingar. Ungefär 99 % av alla kycklingar i Sverige är turbokycklingar av raserna Ross 308 och Cobb 500.

Är det så här svenska kycklingar har det? 

Djurens Rätt har valt ut tre scener i kycklingarnas liv där vi anser att den svenska djurskyddslagen inte skyddar dem tillräckligt. Förhållandena som visas är helt baserade på den svenska djurskyddslagstiftningen1 och vanliga förhållanden i de svenska kycklingfabrikerna som står för ungefär 99 % av alla kycklingar som föds upp.

  • Kycklingarna hålls trångt, med liten möjlighet att bete sig naturligt eller från att komma undan andra kycklingar. 
  • Många kycklingar blir skadade eller dör i förtid på grund av den snabba tillväxten. Mer än tre miljoner kycklingar kunde inte användas till livsmedel vid slakteriet under 2021,2 och fler än det dör innan dess på gården.3
  • Under transport till slakteriet skadas många kycklingar och ungefär 200 000 dör i transporter varje år, bara i Sverige.4

Se också: Fem myter och fakta om kycklingfabrikerna

Ni visar upp hur kycklingar ligger kastade halvdöda på baksidan av stallet, så ser det väl inte ut i verkligheten?

Många kycklingar blir skadade eller dör i förtid på grund av den snabba tillväxten. Den vanligaste arbetsuppgiften, för de som arbetar med kycklingarna på kycklingfabriker, är att ta ut döda och döende kycklingar för destruktion. I scenen som visas är containern överfull och döende kycklingar ligger på marken. Det är en situation som inte är laglig, men som kan uppkomma i teorin på svenska kycklingfabriker.

Är inte djurskyddslagen tillräckligt bra?

Djurskyddslagen i Sverige är väldigt bra i teorin, vilket vi visar upp i de korta inslag där utdrag från lagen visas i text. Problemet är att det finns en mängd undantag för att kycklingfabriker ska kunna vara ekonomiskt lönsamma och för att svenskt kycklingkött ska kunna säljas billigt i affärerna när konsumenter efterfrågar det. Det försöker vi visa upp i kampanjen för att förbättra kycklingarnas villkor i framtiden, och för att fler ska känna att det är ett bra val att välja bort kycklingarna från tallriken.

Källor:

  1. Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om fjäderfähållning inom lantbruket m.m. SJVFS 2019:23, saknr. L 111.
    Djurskyddslag (2018:1192).
  2. Jordbruksverket (2022) Animalieproduktion års- och månadsstatistik 2021:12. Slakt av fjäderfä vid slakteri efter Djurslag inkl. kasserade.
  3. Wilhelmsson S. m.fl. (2019) Welfare Quality® assessment of a fast-growing and a slower-growing broiler hybrid, reared until 10 weeks and fed a low-protein, high-protein or mussel-meal diet. Livestock Science 219: 71–79.
  4. Livsmedelsverket. Personligt meddelande om dödsfall vid transport av fjäderfä 2017-06-29 och 2020-05-17.
Dela: