På Djurens Rätts mässa Vegovision i Stockholm föreläste Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt, och Magnus Naess, kock på Globala gymnasiet.
Francesca Vilches inledde föredraget med att berätta om vad det är en har rätt till enligt lag. Skollagen slår fast att alla elever i grundskolan ska erbjudas ”näringsriktiga skolmåltider”. Hänsyn skall också tas till allergier och trosuppfattning men däremot finns det ingen rättslig “rätt” att kräva vegansk mat i skolan.
Det finns dock vägar att gå för att påverka. En väg att gå kan vara att skriva medborgarförslag om vegokost. Laglig rätt till specialkost finns också om önskemålet har samband med någon av de diskrimineringsgrunder som har fastställts i diskrimineringslagen (bland annat religion eller annan trosuppfattning och funktionsnedsättning). Detta kan en använda som argument när en pratar med beslutsfattare.
– Det kan låta självklart men det är viktigt att komma ihåg är att det oftast funkar bättre när en har en respektfull dialog med skolan eller politikerna, säger Francesca Vilches.
Ibland är det den enskilda skolan som bestämmer men det kan också vara kommunen eller skolstyrelsen som beslutar om vilken mat som ska serveras och hur serveringen ska gå till.
– För att påverka kan du behöva gå upp på kommunnivå, säger Magnus Naess.
Under seminariet var det fler personer i publiken som själva arbetar på förskolor och vittande om de motgångar som en kan möta i branschen, av kollegor, kommunen eller styrelser.
– Se till att den vegetariska dagen är ”prime time” tipsar, Magnus Naess.
Francesca lyfter även lyckade exempel med så kallad ”nudging”. En väg att påverka med små medel. Det kan till exempel vara att låta den vegetariska rätten presenteras först på menyn eller i serveringen. Lyckade exempel i handeln visar även på hur rätterna presenteras spelar stor roll. På Hemköp gjordes ett test där vegoprodukter placerades i köttdisken och i år sålde fyra gånger så mycket som samma period förra året.
– Det här är någon som bland annat företaget Fazer har haft stora framgångar med i sina personalrestauranger, säger Francesca Vilches.
Många oroar sig fortfarande för näringen i vegomaten. Francesca Vilches berättar om att i de fallen är det bra att tipsa om att Livsmedelsverket numera har särskilda rekommendationer kring helt vegetabilisk mat och även vegetabilisk mat för barn.
– Det talas för lite om hälsofördelarna med vegetariskt mat, säger Magnus Naess.
Magnus jobbar numera med att lära ut hur det går till i praktiken att servera vegetabiliskt i skolan. Hans initiativ vegolyftet.se har som mission att lyfta den vegetariska maten i Sveriges skolkök.