Djurens Rätt
2025

Djurens Rätts riksstämma

Riksstämman är vårt högsta beslutande organ och viktig för demokratin i Djurens Rätt.

När, var och hur? 
Djurens Rätts riksstämma hålls digitalt via Microsoft Teams, lördagen den 17 maj klockan 08:4515:00. Inför mötet använder vi Slack, en kommunikationsplattform, för diskussioner och förberedelser. 

Riksstämman 2025

Anmälan är nu stängd

Anmälan till Djurens Rätts riksstämma är nu stängd. Om du har några frågor, vänligen kontakta oss!

Kontakta oss
Info

Att delta i Djurens Rätts riksstämma

Alla som är medlemmar i Djurens Rätt är välkomna att delta på riksstämman. Rösträtt har de ombud som valts på ombudsvalsmöten. När du är anmäld till riksstämman kommer du att få mer information i riksstämmohandlingarna om hur riksstämman praktiskt går till, och vad du som deltagare behöver tänka på. Dessa görs tillgängliga senast den 25 april för alla som har anmält sig. 

Kontakt

Har du frågor?

Om du har några frågor eller funderingar kring riksstämman, som inte framgår här eller under Svar på vanliga frågor, kontakta riksstamma@djurensratt.se 

Riksstämman 2025

Valberedningens förslag

Riksvalberedningen för Djurens Rätt presenterar här sina förslag till ny riksstyrelse, samt revisorer, inför riksstämman 2025. 

Se förslag
Information

Svar på vanliga frågor

Diskussionsforum

Slack är ett molnbaserat samarbetsverktyg

Slack är en kommunikationsplattform som kommer att användas inför Djurens Rätts riksstämma 2025.

Vi använder en kanal på Slack som diskussionsforum inför riksstämman. Denna startas i anslutning till att riksstämmohandlingarna görs tillgänliga den 25 april. Här finns möjlighet att ställa frågor, diskutera och få stöd att formulera förslag/ändringsförslag som skickas till riksstämmans ordförande och sekreterare.    
 
Mer information om hur Slack används, i samband med Djurens Rätts riksstämma, kommer i samband med kanalens öppnande. 

Grundutbildning

Här sker grundutbildning om vad riksstämman innebär

Det läggs också upp förhandsinspelade presentationer av beslutsunderlag och kandidater. För att få förståelse för dagordningens olika punkter och för att minska behovet för frågor under riksstämman är det därför viktigt att ta del av allt material på iSpring. Att genomgå utbildningen är obligatoriskt för alla deltagare.

Kostnad

Nej!

Det är gratis att delta på riksstämman.

Åldersgräns

Nej!

Nej, det finns ingen åldersgräns på riksstämman. Du som är medlem är varmt välkommen!

Rösträtt

Nej, tyvärr!

Du kan dock ha yttrande- och förslagsrätt beroende på när du blev medlem. Yttrande- och förslagsrätt har enligt Djurens Rätts stadgar varje medlem som varit medlem i Djurens Rätt sedan åtminstone 31 december, samt revisorer och verksamhetsrevisorer.

Mer information om rösträtt på Djurens Rätts riksstämma:  
Enligt stadgarna är det ombud, (eller vid förhinder för ombud dess ersättare) och ledamöter i riksstyrelsen som har rösträtt på riksstämman. I ärenden som avser fråga om ansvarsfrihet för riksstyrelsen samt vid personval har ej riksstyrelsens ledamöter eller suppleanter rösträtt.  

Valbar som ombud och ersättare är en person som varit medlem i Djurens Rätt sedan åtminstone 31 december föregående år, varit medlem i aktuell lokalavdelning, registrerad som medlem i aktuell kommun eller medlem i aktuellt volontärprogram sedan åtminstone två veckor föregående ombudsmötet, och vid tiden för ombudsmötet ej är anställd av Djurens Rätt. Ersättare inträder i ombuds ställe vid förhinder och enligt av ombudsmötet bestämd turordning. 

Delta

Tyvärr inte!

Djurens Rätt har många sammanhang som är öppna för allmänheten men riksstämman är till för våra medlemmar. Eftersom medlemmar har yttranderätt på riksstämman försvåras den demokratiska processen om ickemedlemmar deltar. 

Delta

Som ombud, svar ja!

Om du blivit vald till ombud för din lokalorganisation, kommun eller volontärprogram är det förstås bra om du kan närvara hela dagen för att representera medlemmarna på bästa sätt. Om ni kan lösa det så att ersättare träder in istället för den tid du inte närvarar är det bra.

Delta som ombud
Enligt Djurens Rätts stadgar ska ombuden, om de inte kan närvara, så fort som möjligt meddela ersättare som har blivit vald och se till att de får kallelse till riksstämman och andra relevanta handlingar. Om ett ombud är på plats (digitalt) på riksstämman men behöver avvika i förtid ska den meddela det till kansliet under mötet. 

Delta som övrig besökare
Om du inte deltar som ombud utan övrig besökare kan du vara med hur lång, eller kort tid du vill under riksstämman. Men vi ser gärna att ni stannar hela mötet om möjligt. 

Fattar beslut

De förslag som finns på dagordningen

Ombuden fattar beslut om de förslag som finns på dagordningen gällande bland annat verksamhetsinriktning, liksom väljer förtroendevalda. Endast ombud har rösträtt på riksstämman.

Two small chickens on green grass.
Förtroendeval

Valberedningen lägger fram kandidater

Valberedningen lägger fram kandidater till riksstyrelsen och revisorer, samt sammanställer förslag på personer att ingå i ny valberedning. De röstberättigade ombuden är de som väljer. Valberedningens förslag återfinns på riksstämmans webbplats och i riksstämmohandlingarna senast 21 dagar före riksstämman. Nomineringsperioden är avslutad.

Avanmälan

4 maj

Sista avanmälningsdag är 4 maj. 
För att kunna administrera alla deltagares uppgifter i god tid innan riksstämman, så är 4 maj sista dag för avanmälan. Om du är vald till ombud eller ersättare men inte kan delta, är det viktigt att du omedelbart meddelar oss genom att skicka ett meddelande till användaren Riksstämma, på Slack.