Djurens Rätt
Djur som familjemedlemmar

Hundar

Djur som lever med människor ska behandlas som älskade familjemedlemmar utifrån djurens behov. Djurens Rätt uppmanar alla som funderar på att dela sitt hem med en hund att vända sig till omplaceringshem för hemlösa individer.

Så här arbetar Djurens Rätt för hundarna:

  • Informerar allmänheten om fördelar med adoption av hemlösa djur och sprider kunskap om djurens behov. Många hundar tränas fortfarande med bestraffningar utan vetenskaplig grund.
  • Arbetar globalt för att minska antalet djur i hemlöshet. 
  • Sätter press på politiker och myndigheter i frågor som rör familjedjuren. Djurens Rätt har exempelvis varit drivande i frågor om skärpta straff vid djurplågeri.
  • Driver Rädda Djuren-klubben för barn upp till 13 år, för att öka empatin för djur.
  • Gör det enklare att hitta till seriösa organisationer som omplacerar hemlösa djur, via omplaceringsregistret. 

Problemen för hundarna

Hunden är människans bästa vän, brukar det sägas. Men fortfarande lämnas hundar ensamma under stora delar av dygnet och utsätts för bestraffningar. Människan styr deras liv på alla sätt som det går, och det riskerar att förstöra förtroendet, och försämrar hundens välfärd.(1) Det är stor skillnad på att vara rädd för att göra fel på grund av bestraffningar, och att vilja göra rätt på grund av roliga belöningar. Separationsångest hos hundar har blivit ett annat vanligt problem när människor skaffar hundar, utan att kunna ordna mänskligt sällskap för hunden under arbetstid.(2)

Hundar utsätts också för extremavel för olika utseenden, och på senare år har en ökad smuggling av olika raser skett med tragiska öden som följd. Genom specialinriktad avel har det avlats fram hundar med stora skillnader både i beteenden och utseende.(3) Djurens Rätt ser ett problem i att hundar avlas fram utan att ta hänsyn till individernas livskvalitet. Det utseendefixerade köpandet av hundar understödjer även valpfabriker utomlands som smugglar in billiga och sjuka valpar till Sverige.(4)

I många andra länder är antalet hemlösa hundar fler, och de skjuts i stora antal på grund av rädsla för rabies. Djurens Rätt arbetar globalt för att minska antalet djur i hemlöshet. Antalet hundar i hemlöshet är på låg nivå i Sverige på grund av bland annat obligatorisk märkning och registrering.(5)

  1. Ziv G. (2017) The effects of using aversive training methods in dogs—A review. Journal of veterinary behavior 19: 50–60.
  2. Flannigan G. & Dodman N. H. (2001) Risk factors and behaviors associated with separation anxiety in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association 219(4): 460–466.
  3. Rooney N. J. (2009) The welfare of pedigree dogs: Cause for concern. Journal of Veterinary Behavior 4: 180–186.
  4. SVT (2020) Hemsida: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/risk-for-okad-hundsmuggling-i-coronakrisens-spar Sidan besökt 2024-06-07.
  5. Jordbruksverket. Hemsida: https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/mark-och-registrera-hundar Sidan besökt 2024-06-07.