Djurens Rätt
Djur som familjemedlemmar

Katter

Djur som lever med människor ska behandlas som älskade familjemedlemmar utifrån djurens behov. Djurens Rätt uppmanar alla som funderar på att dela sitt hem med en katt att vända sig till omplaceringshem för hemlösa individer.

Så här arbetar Djurens Rätt för katterna:

  • Informerar allmänheten om fördelar med adoption av hemlösa djur och sprider kunskap om katternas behov. 
  • Sätter press på politiker och myndigheter i frågor som rör familjedjuren. Djurens Rätt har exempelvis varit drivande i frågor om skärpta straff vid djurplågeri och obligatorisk märkning och registrering av katter.
  • Arbetar i samarbete med Rädda Djuren-klubben, för barn upp till 13 år med syfte att öka empatin för djur. 
  • Gör det enklare att hitta till seriösa organisationer som omplacerar hemlösa djur, via omplaceringsregistret. 

Problemen för katterna

Djurens Rätt arbetar för att minska hemlösheten bland katter och att de ska bli en mer självklar del av sin människo-familj. Katten är Sveriges vanligaste familjedjur,(1) men fortfarande lever omkring 100 000 i hemlöshet.

Om katter som vistas utomhus inte är kastrerade riskerar ovälkomna kattungar att födas, och för dem väntar ofta avlivning eller ett liv i hemlöshet. Katter med utevistelse bör därför kastreras vid lämplig ålder. Att begränsa oplanerad reproduktion är också reglerat i lagstiftning sedan 2020,(2) vilket Djurens Rätt varit med och arbetat för.

Det finns många hemlösa katter som behöver trygga och kärleksfulla hem. Den som funderar på att ta in en katt i sin familj kan vända sig till ett katthem eller en omplaceringsverksamhet som hjälper hemlösa katter.

Obligatoriskt att ID-märka och registrera sin katt 

Den 1 januari 2023 infördes ett krav på obligatorisk märkning och registrering av katter hos Jordbruksverket. Djurens Rätt ser mycket positivt på detta, eftersom det kan minska hemlösheten och öka kattens status, och har arbetat för att det skulle bli verklighet. 

 

Uppsikt vid utevistelse

När katter är utomhus får de leva ett friare liv med mycket stimulans, men katter som lever på det sättet riskerar även att skadas av trafiken samtidigt som de skadar och dödar små vilda djur i stor omfattning. Att jaga ligger i deras natur, men vi människor kan bidra till att minska den problematiken. Katters välmående riskeras också för att människor inte förstår deras behov av stimulans, av att röra på sig och att få utlopp för sina naturliga beteenden.(3–5)

För att minimera skador på katter och mindre djur är det viktigt att ha uppsikt över sin katt när de är utomhus i riskfyllda miljöer. Det finns många andra sätt att ge katter möjlighet att få utlopp för sitt jaktbeteende utan att orsaka skada hos andra djur. Till exempel lek med olika kattleksaker, utspridd mat med utläggning av doftspår och ett hem som ser till att katten får den näring och stimulans den behöver.(5)

  1. Agria (2021) Hemsida: https://news.cision.com/se/agria-djurforsakring/r/husdjur-i-vart-tredje-svenskt-hem,c3318101 Sidan besökt 2024-06-07.
  2. Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2020:8) om hållande av hundar och katter, saknr L 102.
  3. Herron M. E. & Buffington C. A. (2012) Environmental enrichment for indoor cats: implementing enrichment. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 34(1): E3.
  4. Herron M. E. & Buffington C. T. (2010) Environmental enrichment for indoor cats. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian 32(12): E4.
  5. Jordbruksverket. Hemsida: https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/katter/sa-skoter-du-din-katt Sidan besökt 2024-06-07.