På en dryg månad har Djurens Rätts upprop för smågrisars rätt till sin mamma samlat in 41 227 namnunderskrifter. Tillsammans med Djurskyddet Sveriges upprop var det nästan 60 000 namnunderskrifter som överlämnades till Jordbruksverkets generaldirektörer Leif Denneberg i samband med dagens uppvaktning.
Under uppvaktningen deltog, förutom Djurens Rätts etolog Linda Björklund, även representanter från Compassion in World Farming Sverige, Vi konsumenter och Djurskyddet Sverige. Leif Denneberg, generaldirektör på Jordbruksverket menade att myndigheten inte kommer att försämra djurskyddet och att de tar kritiken på allvar. Vad det innebär i praktiken återstår dock att se.
– Uttalandet från Jordbruksverkets generaldirektör är positivt, men nu måste ord omsättas i handling och arbetet för att förhindra att en tidigare tillåten avvänjningstid fortsätta. Nu har vi gjort tydligt för Jordbruksverket att de har ett starkt stöd för att låta djurskyddsintresset väga tyngre än det gör idag när de tar alldeles för stor hänsyn till näringsintresset. Inte minst vår namninsamling med fler än 40 000 namnunderskrifter visar att stödet finns, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt.
Djurens Rätt anser att förslaget med nya och ändrade djurskyddsföreskrifter, som bland annat innehåller ett förslag om att smågrisar skall få tas tidigare från sin mamma, bör dras tillbaka i sin helhet. Om det nya förslaget träder i kraft så blir det tillåtet att skilja smågrisar från sina mammor 7 dagar tidigare än dagens gräns på 28 dagar. En digivningsperiod på mindre än fyra veckor hos grisar leder till ökad risk för beteendestörningar och avråds av bl.a. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
– Djurs beteendebehov måste tas på mycket större allvar. Tid tillsammans för suggor och smågrisar är så grundläggande och borde inte få kompromissas med. En annan viktig fråga som var uppe idag var den om att djurskyddslagstiftningen omfattar varje gris, inte bara 90 procent av dem. Där måste Jordbruksverket tänka om, säger Linda Björklund.
Som medlem i Djurens Rätt är du en röst i det samtal där djuren inte själva kan föra sin talan. Ditt ekonomiska bidrag gör också att vi kan fortsätta arbeta med kampanjer, informationsspridning och opinionsbildning för alla djurs rättigheter.
Hittills i år har Djurens Rätt inte bara hjälpt till att samla in över 60 000 namn för att stoppa förslaget som innebär försämringar för grisarna. Vi har även bland annat:
Allt detta och mycket mer är möjligt tack vare frivilligt stöd! Bli medlem och hjälp oss bli en ännu starkare röst för djuren. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med varje månad.
Kastrering av grisar, med eller utan bedövning, är mycket vanligt i Europa – 77 miljoner grisar kastreras varje år. Nästan 3 miljarder grisar får svansen avklippt, trots att rutinmässig svansklippning har varit förbjudet i EU sedan 2003. Tandklippning också vanligt förekommande, trots att även det har varit förbjudit i EU-länderna i mer än 20 år. Djurens Rätt och 15 andra djurorganisationer runt om i Europa driver kampanjen #EndPigPain. Gå in på kampanjsidan www.endpigpain.se och skriv på uppropet!