Djurens Rätt har räknat om Jordbruksverkets siffror för köttförbrukning till antal individer som äts i Sverige. För de tre första kvartalen i år är det hela 86 700 färre grisar som slaktats och ätits jämfört med samma period 2019. Om samma minskningstakt håller i sig året ut så handlar det om ca 115 000 färre grisar som dödas för svensk köttkonsumtion 2020 än 2019.
Omkring 2,5 miljoner grisar slaktas i Sverige varje år, och fler än de konsumeras varje år, men nu ser siffran ut att sjunka. Djuren Rätt har upplyst om grisarnas situation och tryckt på för förbättringar av industrin under många års tid. Ett arbete som gett effekt. Nu kring jul är frågan extra aktuell då mycket fokus hamnar på den klassiska julskinkan.
– Det är obekvämt att lyfta vad som händer med grisarna innan de hamnar på tallriken men vi tycker att grisarna är värda att böka för. Det här är fantastiska siffror och det är med stor glädje vi nu kan se hur allt fler gör medvetna val kring vad de äter och väljer bort griskött till förmån för mer vego, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Försäljningen av julskinka har minskat med ungefär 20 procent de tio senaste åren och de här siffrorna tyder på att utvecklingen kommer att hålla i sig. Till julen 2018 gjorde Djurens Rätt även en undersökning kring hur många svenskar som skulle kunna tänka sig att hoppa över julskinkan till förmån för ett mer vegetariskt julbord. Resultatet visade redan då att mer än var tredje svensk (36 %) tänka sig en jul utan julskinka. Bland unga, personer mellan 18 och 29 år var det varannan (48 %) som var villiga att välja bort skinkan.
– Förhoppningsvis blir 2020 året då fler än någonsin skippar julskinkan i Sverige, säger Camilla Bergvall.
Det är inte bara konsumtionen av grisar som minskar utan svenskarnas köttkonsumtion i stort fortsätter sjunka under 2020. Ett djurslag där minskningen syns markant är kycklingarna, det kan du läsa mer om här.
Djurens Rätt har som som tradition att lyfta grisarnas situation i en kampanj lagom till jul och i år är inget undantag. Grisarna som föds upp för sitt kött lever sina 6 månader i livet på ett väldigt stimulansfattigt sätt. De allra flesta hålls inomhus på en kvadratmeter i yta per gris och får inte se solljus förrän det är dags att åka till slakteriet. Det är mycket som behöver förändras med uppfödningen av grisar, inte minst sättet de sedan bedövas och slaktas på. I år läggs extra vikt på att arbete mot den plågsamma koldioxidmetoden som används för bedövning inom grisindustrin. Besök vår kampanjsida för att göra skillnad för grisarna du också!