Buräggen har nästan försvunnit från butikshyllorna i Sverige och de flesta konsumenter väljer bort dem, men många burägg finns fortfarande kvar i offentlig verksamhet där det varje dag serveras serveras omkring tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Kommuner och offentliga upphandlare kan göra stor skillnad genom att ta djurvänliga beslut lokalt. Ett av dessa är att inte köpa in ägg från hönor i bur.
– Det har hänt otroligt mycket i den här frågan. Från att konsumenter och dagligvaruhandeln tydligt börjat välja bort buräggen så kan vi nu se att även kommunerna tar sitt ansvar. Hönor i bur tillhör inte framtiden och burägg kommer förhoppningsvis att helt försvinna från marknaden, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.
Sedan Djurens Rätt lanserade en kampanj mot burägg år 2008 har andelen hönor som sitter i burar i Sverige minskat från 40 % till 12 %.
– Rekordmånga kommuner väljer nu bort buräggen, det är en fantastisk utveckling att se, säger Nathalie Söderström.
Listan uppdateras fram till påsken.
Avesta, Skinnskatteberg och Vallentuna blir buräggsfria till hösten 2018 då ett nytt upphandlingsavtal träder i kraft, Östersund till 2019.
Känner du till någon ytterligare kommun som upphandlar buräggsfritt? Kontakta oss på webb@djurensratt.se .
Här kan du läsa om hur du kan skriva ett medborgarförslag om att din kommun ska bli buräggsfri.
Att ersätta äggen helt är enklare än du kanske tror - ta del av våra tips här.
Fler tips för ett djurvänligt påskbord hittar du på valjvego.se.