Kommuner och offentliga upphandlare kan göra skillnad genom att ställa djurskyddskrav i den lokala upphandlingen. Ett exempel på det är att inte köpa in ägg från hönor i bur. I Djurens Rätts kartläggning inför påsken förra året meddelade 175 kommuner att de upphandlar buräggsfritt. Till i år har antalet buräggsfria kommuner ökat med mer än 40 %.
– Att 248 av 290 kommuner aktivt väljer bort ägg från hönor i burar visar att den här typen av djurhållning håller på att försvinna i Sverige. Det skickar också en tydlig signal till våra lagstiftare om att det är dags att en gång för alla ta bort burarna, säger Sebastian Wiklund, chef över politiskt arbete på Djurens Rätt.
Djurens Rätt inledde en kampanj mot burägg redan 2008. Sedan dess har nästintill alla stora matvarukedjor i Sverige tagit bort buräggen från sina butikshyllor. Andelen hönor som sitter i burar i Sverige har under samma period gått ned från 40 % till omkring 10 %. Det innebär dock att 1 miljoner hönor fortfarande hålls i burar i Sverige.
– Burägg finns snart inte kvar i de svenska kommunerna, och konsumenterna har redan valt bort dem. Att en höna inte ska behöva leva sitt liv på en yta mindre än ett A4-ark, och inte kunna sträcka ut sina vingar, är det minsta vi kan begära. Det är glädjande att ännu fler kommuner också tar ställning, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.
Listan uppdateras fram till påsken.
Känner du till en buräggsfri kommun som inte är med på listan? Meddela oss gärna på webb@djurensratt.se.