Innan november 2020 hade Danmark flest minkfarmer i hela världen. Eftersom minkar är mottagliga för SARS-CoV-2 spreds virusets snabbt bland de miljontals minkarna och riskerade folkhälsan. I ett nytt utlåtande från Statens Serum Institut, motsvarigheten till Sveriges Folkhälsomyndighet, fastställs att det fortsatt är en risk att ha minkfarmer i landet på grund av smittspridningen i samhället.
Utifrån utlåtandet gav den danska regeringen 28 september besked om att förbudet om att hålla minkar kommer förlängas för 2022, efter en kommande omröstning i parlamentet. En diskussion om permanent förbud mot minkfarmer kommer även ske under våren.
– Det finns inget annat alternativ än en omedelbar avveckling av samtliga minkfarmer. Om Danmark med så pass stor minkindustri kan, så kan också Sverige. Om inte för djurskyddet, så för smittskyddet. Djurens Rätt kommer fortsätta arbeta envist fram till att sista pälsdjursfarmen är stängd, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Sverige, med ca 25 minkfarmer kvar, har avelsförbud under 2021 för att minska riskerna för smittspridning. Den svenska minkindustrin hoppas på att få starta upp igen 2022, men underlaget från Danmark tyder på att Sverige också behöver ha fortsatta restriktioner för minkfarmerna.
Faktumet att en farm, som enbart hade avelsminkar kvar, fick in smittan i augusti tyder på att avelsförbudet inte var nog. Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt har i uppdrag att utreda riskerna och komma med förslag om restriktioner senast februari 2022, innan avelssäsongen. Ett besked om fortsatt avelsförbud kan komma tidigare.