Djurens Rätt har lämnat in en polisanmälan mot en näringsidkare i Värmland. Anmälan omfattar bristande djurhållning för omkring 3 000 hönor samt 16 nötdjur. En genomgång av myndigheternas kontroller av anläggningarna visar ett stort antal brister, bland annat svårt sjuka och skadade djur som inte fått nödvändig vård, döda hönor som låg i de levande djurens ströbäddar, kraftigt gödselförorenade kor som saknade tillgång till foder, samt att nötkreatur hölls i strid med ett tidigare meddelat djurförbud.
Bakgrunden till Djurens Rätts åtalsanmälan är att länsstyrelsen i Värmland, sedan januari 2021 gjort upprepade djurskyddskontroller på anläggningen i Grums och då konstaterat grova brister i djurhållningen för både hönor och nötkreatur. Genomgången av kontrollrapporterna är en skrämmande läsning. Bristerna har varit av mycket allvarlig karaktär och kan vara straffbara enligt djurskyddslagen.
Länsstyrelsen har konstaterat allvarliga brister avseende hållningen av värphönor på gården. Vid en av kontrollerna påträffades svårt sjuka och skadade djur som inte fått vård i enlighet med djurskyddslagens regler. Bland annat upptäcktes en höna som var mager och kraftigt medtagen. Hönan hade djupa och variga sår som de andra hönorna hackade på. Länsstyrelsens bedömning var att hönan varit sjuk och skadad i minst fem dagar.
I den lokal där nötkreaturen hölls hade två hönor övergivits utan tillgång till vatten, det låg ett stort antal döda hönor i lokalerna och ammoniakhalten i luften bedömdes vara för hög. Därtill hade två av de tre som ansvarar för djurhållningen på gården tidigare tilldelats djurförbud avseende hållning av nötkreatur.
Om du fått djurförbud ska du såklart inte kunna fortsätta hålla djur, det är ju hela poängen. Myndigheterna måste agera kraftfullt när de upptäcker att näringsidkare bryter mot djurförbud, så här får det inte gå till i ett land som påstår sig ha världens bästa djurskydd, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Länsstyrelsen har vid kontrollen konstaterat att bristerna gällande nötkreaturen varit av allvarlig karaktär och att djurhållarna genom att underlåta att tillgodose djurens mest grundläggande behov visat att de inte har de färdigheter, kunskaper och yrkesskicklighet som krävs för att hålla nötkreatur utan att det påverkar deras hälsa och välfärd.
Nötkreaturen var vid tillfället kraftigt gödselförorenade samt saknade tillgång till foder. Kraftig nedsmutsning kan leda till att nötdjur lider av klåda, sveda, inflammationer och frätskador på huden. De får också svårt att reglera sin kroppstemperatur när pälsen är förorenad med gödsel.
– Gödselförorenade djur är ett av de största välfärdsproblem vi har i de svenska djurfabrikerna. Myndigheterna känner till att en stor del av de nötkreatur som används i svensk livsmedelsproduktion lever på det här sättet men hittills har inte tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med problemet vidtagits. Det är en av anledningarna till att Djurens Rätt nu har lämnat in den här anmälan, fortsätter Camilla Bergvall.
Efter att Djurens Rätt gjort en polisanmälan har länsstyrelsen utfört en föranmäld efterkontroll som visade att de brister som omfattats av tidigare förelägganden var åtgärdade. Hönorna hade dock fortfarande inte tillgång till utevistelse men länsstyrelsen godkände den punkten efter att djurhållaren informerat om att hönsen skulle få tillgång till utevistelse så snart stängsel och skydd åtgärdats i inhägnaden.
– Trots att djurhållningen förbättrats på gården är det viktigt att de tidigare brotten utreds av rättsväsendet. Brott mot djur måste tas på större allvar av rättsväsendet i Sverige och ett sätt för oss att arbeta med det är att göra polis och åklagare uppmärksamma på den enorma omfattningen av brott mot djur i Sveriges djurfabriker, avslutar Camilla Bergvall.
Djurhållningen på fastigheten har brustit mycket allvarligt på flera plan och har varit återkommande vid samtliga av länsstyrelsens kontroller, trots förelägganden om att åtgärda brister. Vid denna typ av brister har man brustit avsevärt i tillsynsplikten och djuren har utsatts för onödigt obehag eller lidande. Företaget har också uppmärksammats av både organisationen Djurrättsalliansen och tidningen FoodMonitor.