Djurens Rätt
18 April 2016

Friska djur dödas på svenska djurparker

År 2012 och 2013 sköts björnungarna Merlin, Medusa och Morpheus till döds på Skansen eftersom de inte längre fick plats. Samma öde kommer kan komma att drabba 2016-års björnungar - Tassa, Tundra, Trubbel och Tiburtus.

Att friska djur dödas på svenska djurparker är ett verklighet som inte alla är medvetna om, trots att djurparkerna själva inte gör något hemlighet av det. När tidningen Expressen för ett par år sedan skrev ett par uppmärksammade artiklar om svenska djurparker var djurparkerna själva tydliga med att friska djur avlivas rutinmässigt (läs här och här ). Många minns säkert också tv-programmet Kalla Faktas granskning av Parken Zoo i Eskilstuna från oktober 2013 där det gick att se hur djur avlivades för att ge plats åt andra. Också t.ex. Kolmården avlivar många av de ungar som föds eftersom det inte finns på plats för dem när de blir stora.

Argumentet för att föda fram ungar som avlivas när de inte längre får plats är att det ger föräldradjuren en möjlighet att bete sig naturligt och att "genmaterialet" ska bli så stort som möjligt. Men det går att göra på ett annat sätt. Som de två första djurparkerna i Europa har ZOO Antwerpen och Planckendael i Belgien tagit beslut om ett mer etiskt förhållningssätt till "överskottet" av djur, som det kallas.

De två djurparkerna har antagit en policy om att inga friska djur ska dödas. Djurparkerna ska istället ta ansvar för att de djur som föds som en del i de nödvändiga avelsprogrammen ska hållas till ett minimum och de ska aktivt arbeta för att begränsa antalet djur som föds så att det inte finns djur på djurparken som de inte kan ta hand om.

– ZOO Anterwerpen och Planckendael har beslutat sig för att inte längre avliva "överskottsdjur" utan har istället antagit en policy om att inga djur ska dödas. Det är ett sätt för oss att ta ansvar, säger Dries Herpoelaert från Royal Zoological Society of Antwerp, den organisation som driver de båda djurparkerna.

Om det uppstår situationer där djurparkerna inte längre kan hantera antalet djur så föreslås fyra lösningar enligt den nya policy som djurparkerna har antagit: att djuren flyttas till en annan djurpark, att de flyttas till en annan del av djurparken, att de rehabiliteras till ett liv i det vilda eller att flyttas till ett djurhem som kan ta hand om djuret.

Djurens Rätt applåderar beslutet, för så länge det finns djurparker så bör de anta ett mer etiskt förhållningssätt till hur de förhåller sig till djuren. För djurungarna är också publikmagneter som djurparkerna använder för att locka besökare. Besökare förväntar sig att få se djurungar på våren helt enkelt. Ur det perspektivet blir hanteringen än mer cynisk.

Om vi vill skydda utrotningshotade arter så vore den bästa lösningen att skydda djuren i deras naturliga miljö. I extremfall kan ett avelsprogram vara nödvändigt för att bevara en art, men djuren som ingår i programmet bör inte visas upp för allmänheten eftersom det kan vara stressande för djur att ha publik tätt inpå sig. För redan när vi placerar ett djur i en djurpark så har vi tagit bort djuret från dess naturliga miljö och sätt att leva. Och det är därför vi inte bör besöka djurparker.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: