Det som gör statistiken extra intressant är att kycklingkonsumtionen har minskat i ökande takt jämfört med tidigare i år och förra året. Det betyder en stor skillnad i antalet individer som fötts upp och dödats för köttkonsumtion, då kycklingarna är små och måste slaktas i stora antal för samma köttmängd jämfört med andra djurslag.
En minskning med 2,5 % per person i Sverige innebär att över två miljoner färre kycklingar konsumerades under de nio första månaderna 2020 jämfört med samma period förra året! 116 635 416 kycklingar konsumerades till sista september förra året, medan motsvarande siffra i år är 114 565 515 kycklingar, mer än två miljoner kycklingar färre.
– De här siffrorna visar att Djurens Rätts gedigna kampanjarbete för kycklingarna har gjort skillnad. Köttkonsumtionen minskar på flera håll i världen men Sverige utmärker sig genom att just kycklingkonsumtionen går ner så kraftigt. Det är fantastiskt att se att fler aktivt väljer bort kycklingarna från tallriken, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Statistiken visar även en minskning på ca 90 000 grisar eftersom samma minskning som vi kunde rapportera om i våras har fortsatt. Vegotrenden ser ut att hålla i sig och försäljningen av växtbaserade varor har ökat starkt de senaste åren när allt fler, inte bara vegetarianer och veganer väljer vego.
Fler än 99 miljoner kycklingar dödas i Sverige varje år och Djurens Rätt har sedan 2018 arbetat hårt för att minska den siffran genom kampanjen 99 miljoner. Kycklingarna i Sverige hålls inomhus i grupper på tiotusentals individer. De slaktas redan efter 35 dagar i livet, då har många av djuren fått problem med benen till följd av den snabba tillväxten.
– Köttindustrin har gjort kycklingen till Sveriges vanligaste djur och vi brukar säga att kycklingarna är de djur som är flest och har det sämst. Utmaningen för oss är att nästan inga vanliga människor ser hur kycklingarna har det. De hålls inomhus hela sina liv och insynen i branschen är bristfällig, säger Camilla Bergvall.
Djurens Rätt räknar om Jordbruksverkets statistik över Sveriges förbrukning av ton kött till antal individer. Mer information om hur vi räknat och analyserat tidigare statistik över köttförbrukning går att läsa här.