För att förhindra spridningen av coronaviruset stängde den italienska regeringen i slutet av november förra året ner landets minkfarmer fram februari 2021. Nu har nedstängningen förlängts över hela året.
Coronaviruset konstaterades under fjolåret på två av de sex minkfarmer som finns kvar i Italien. De sex minkfarmerna föder upp ungefär 60 000 minkar per år för sin päls.
Totalt har nu coronaviruset konstaterats på minkfarmer i nio länder i Europa: Danmark, Frankrike, Grekland, Nederländerna, Italien, Litauen, Polen, Spanien och Sverige.
Den 27 januari meddelande den svenska regeringen ett totalstopp för uppfödning av minkar i Sverige under 2021. Beslutet kommer efter nära ett år av återkommande larmrapporter om spridning av covid-19 bland minkar på svenska minkfarmer.
Och argumenten för att minkfarmer är allvarliga risker både för folkhälsan och djurskyddet blir fler. I veckan publicerades EFSA, European Food Safety Agency, en ny rapport som slår fast att minkfarmer ska ses som en risk för utbrott av covid-19, både på farmerna och i samhället däromkring. Rapporten säger också att minkfarmerna därför måste övervakas noga, en övervakning som skattebetalarna i länderna då måste vara med och betala.
Djurens Rätt har haft en tät dialog med italienska organisationer kring minkfarmerna, och samma organisationer uppmanar nu den italienska regeringen att göra nedstängningen av minkfarmerna permanent. Martina Pluda, ordförande för Humane Society International i Italien, säger i ett uttalande att om Italien tillåter att minkfarmerna startar upp igen år 2022 så innebär det att landets regering sätter kommersiella intressen och mode före smittskyddsaspekter och djurplågeri.