Djurens Rätt
19 April 2013

Livsmedelsverket föreslår minskad köttkonsumtion

I de nya råden rörande skolmat från Livsmedelsverket finns det med en tydligare skrivning om hur skolmåltiderna kan göras mer miljösmarta. Som en del i detta finns att minska svinnet, men också att köttkonsumtionen ska hållas nere.

– Kött är det livsmedel som har störst miljöpåverkan, därför uppmuntrar Livsmedelsverket skolorna att öka andelen grönsaker och baljväxter och hålla nere köttkonsumtionen. Ett sätt är att byta ut en kötträtt mot ett vegetariskt alternativ ibland eller att använda mer grönsaker och baljväxter i kötträtterna. Det är bra för både miljön och hälsan, säger Eva Sundberg från Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.

Om veganmat skriver Livsmedelsverket att även om "en veganmeny aldrig kan göras helt näringsriktig är det dock viktigt att de elever som ändå väljer att äta vegankost får en så väl sammansatt kost som möjligt".

Det Livsmedelsverket menar saknas i en vegankost är vitamin B12 och D-vitamin. Näringsfysiologen Pernilla Berg håller delvis med, men menar ändå att veganmat kan vara fullt näringsriktig.

– Det är endast under vintern vi behöver extra D-vitamin, under sommaren bildas vitaminet i huden tack vare solen. B12 behöver tillsättas, men alla B12-tillskott är tillverkade från B12-producerande bakterier. Kött och fisk innehåller B12 då dessa djur får i sig de B12-producerande bakterierna. Djur kan också ta upp B12 från tarmfloran, men det kan inte vi. Så det är egentligen samma källa, men i vegankosten behöver det tillsättas, säger Pernilla Berg.

Ladda ner Livsmedelsverkets skrift Bra mat i skolan.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: