Djurens Rätt har under flera år rapporterat om missförhållanden i kycklingfabrikerna i Sverige, nu senast om skandalen på Kronfågel. På Kronfågels slakteri utanför Katrineholm slaktas drygt en miljon kycklingar varje vecka. Det innebär att nästan hälften av alla djur som slaktas i Sverige varje år sätter livet till i ett och samma slakteri. Trots att det rapporteras kontinuerligt om hur Kronfågel bryter mot djurskyddslagen får verksamheten fortsätta.
Nu har Länsstyrelsen i Södermanlands län utfärdat ett föreläggande enligt djurskyddslagen mot Kronfågel. Föreläggandet innebär att Kronfågel inom en viss tid är skyldig att vidta åtgärder för att efterleva djurskyddslagen. Något som företaget inte gör idag.
– Det är skandalöst att Kronfågel får fortsätta sin verksamhet när företaget brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter. Detta visar tydligt att de ignorerar djurskyddslagstiftningen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Sju månader efter att det påvisades att Kronfågel har omfattande brister i djurskyddet, kvarstår mycket allvarliga brister på områden som är helt grundläggande i djurskyddslagstiftningen. Några av de brister som Länsstyrelsen påpekar i sitt föreläggande från juni är:
Länsstyrelsen vill också ha in en beskrivning av hur Kronfågels kontroll av färska skador på kycklingarna går till samt statistik och vidtagna åtgärder i samband med fynd, från 1 januari 2021 till 1 juni 2021. Den som är ansvarig för kontrollen ska enligt slakteriets standardrutiner, hinna granska 200 kycklingar på en minut och då leta efter blåmärken, gödselbrännor samt benskador. Det innebär att med nuvarande takt ska tre till fyra kycklingar i sekunden hinna kontrolleras.
– Kronfågel utgör inte ett enskilt fall eller ett undantag, de utgör hälften av Sveriges kycklingindustri. Kycklingarna hanteras som allt annat än de kännande individer de är, så snabbt som möjligt på löpande band och det går inte att hinna se och ta hänsyn till var och en av dem. Kycklingfabrikerna är ohållbara på alla sätt och vis och måste monteras ned!, avslutar Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Vid en kontroll hos Kronfågel i november 2020 noterade Länsstyrelsen 17 avvikelser som av Länsstyrelsen bedömdes vara allvarliga brister i djurskyddet.
Den 6 april 2021 mottog Länsstyrelsen Kronfågels åtgärdsplan som Länsstyrelsen bedömde var ofullständig. Kronfågel skulle inkomma med kompletterande uppgifter senast 4 juni. Det gjorde de inte.
Den 8 juni gjorde Länsstyrelsen en oanmäld kontroll på plats.
Närmare en vecka efter utsatt tid inkom Kronfågel den 10 juni med uppdaterade standardrutiner samt information om åtgärdsplan till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen bedömde detta, tillsammans med resultatet av kontrollen 8 juni, som otillräckligt utfärdade den 11 juni ett så kallat föreläggande där snabba åtgärder krävs av Kronfågel.
Länsstyrelsen motiverar beslutet om föreläggande med att förhållandena på slakteriet tyder på att bristerna fortgått en tid och att det inte uppenbarligen kan antas att Kronfågel på eget initiativ kommer att se till att avhjälpa dem. Länsstyrelsen skriver vidare i föreläggandet att:
"Med hänsyn till risken för fortsatt djurlidande och det allmänna intresset av att djurskyddslagen följs anser Länsstyrelsen att det är av största vikt att beslutet verkställs omedelbart även om det överklagas.”
Djurens Rätt kräver att politiker och branschen tar ett större ansvar för kycklingarna. Företag och offentlig sektor måste också ställa tydligare krav gällande hur uppfödning och slakt av kycklingar går till. För att detta ska bli en verklighet behöver en högre andel av våra livsmedel vara växtbaserade.
Foodmonitor rapporterar att det fortsatt sker otillräcklig avblodning på kycklingar hos Kronfågels slakteri, vilket tyder på att företaget inte bättrat sig. Fortsatta brister i avblodningen betyder att kycklingarna riskerar att ha skållats levande.