För att kycklingar ska kunna dödas i stora antal på slakterier används oftast en roterande kniv för att skära upp halsen efter att de bedövats. I början på februari slutade kniven fungera på ett av Sveriges största slakterier, Atria Sverige AB i Sölvesborg. Följden blev att slakten behövde stoppas och att alla turbokycklingar som då hängde upp och ned, inför elbadsbedövning, plockades ned för manuell avlivning. Det rapporterade Foodmonitor om.
Samtliga turbokycklingar som plockades ned, och inte hann slaktas, “kasserades” och blev en del av statistiken för kycklingar som transporteras till slakterier, men aldrig hamnar på butikshyllorna. Under 2021 var siffran 3,2 miljoner individer enligt Jordbruksverket.
– Det är alldeles för många individer som slaktas på för kort tid, för att kunna se till varje individ så som är meningen med djurskyddslagen. Jag är djupt bekymrad över de risker som också finns med elbadsbedövning, och uppmanar politiker att agera för att de plågsamma bedövningsmetoderna fasas ut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Bedövningsmetoden som Atria Sverige AB använder är elbadsbedövning, som länge kritiserats av forskare och expertmyndigheter i EU. Djurens Rätt arbetar för att metoden ska fasas ut och att slakten av kycklingar ska minska. Detta med särskild tanke på de senaste skandalerna även hos andra kycklingföretag som Kronfågel.
Det är svårt att utläsa vad som egentligen hände på slakteriet, mer än att slakten slutade att fungera under en kort period och att företaget inte kunnat “avbloda” kycklingarna med slakteriets roterande kniv. Livsmedelsverket har sekretessbelagt delar i de offentliga handlingarna om hur många kycklingar det gällde och om hur kycklingarna till slut avlivades. Djurens Rätt har begärt ut handlingarna igen.