Djurens Rätt
14 August 2021

Trots kritiken - djurplågeriet på Sveriges största slakteri fortsätter utan åtgärd

När Aftonbladet släppte sin granskning om Kronfågels slakteri i Katrineholm i våras upprördes många när det visade sig bland annat att kycklingar skållats levande och att kycklingköttet var förorenat med bajspartiklar. Efter granskningen har Djurens Rätt rapporterat om återkommande brister där Kronfågel fortfarande bryter mot djurskyddslagen.

I ett inslag på TV4 Nyheterna idag belyser man att trots att det gått flera månader sedan länsstyrelsen först identifierade de allvarliga bristerna hos Kronfågel har man fortfarande inte kommit tillrätta med problemen. Under länsstyrelsens uppföljning kvarstod nämligen många av bristerna.



– Det är ofattbart att detta får fortgå månad ut och månad in på Sveriges största slakteri alla kategorier. Om Kronfågel och dess leverantörer inte kan bedriva sin verksamhet utan att systematiskt bryta mot lagen, då bör de ägna sig åt en annan affärsverksamhet som inte involverar djur. Brott mot djurskyddslagstiftningen måste få kännbara konsekvenser, även om det är ett företag med 2,9 miljarder kronor i omsättning som är den skyldige, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

De mest allvarliga brister som länsstyrelsen pekar på är att kycklingarna på Kronfågels slakteri utsätts för oerhört lidande. Det rör bland annat vingfrakturer, fastklämda kycklingar och kycklingar som trampas ned av andra i trånga burar i samband med lastning. Tidningen Foodmonitor rapporterade dessutom nu i augusti att det fortsatt sker otillräcklig avblodning på kycklingar hos Kronfågels slakteri. Fortsatta brister i den så kallade avblodningen betyder att kycklingarna riskerar att ha dödats i skållhett vatten.



Kronfågels VD Mats Hedlund säger till TV4-nyheterna att anledningen till att det är svårt att komma tillrätta med djurskyddsproblemen är att det är en stor verksamhet som det rör sig om.



– Kronfågel sätter själva tydligt fingret på kärnan i problematiken. Verksamheten är för stor, djur hanteras som industriella råvaror och det är djuren som får betala ett högt pris. De här djurfabrikerna är inte hållbara och de måste monteras ned, säger Camilla Bergvall.



Det har tidigare rapporterats om att Kronfågel försöker att dölja missförhållanden för myndigheterna bland annat genom att hindra Livsmedelsverkets veterinärer från att fotografera inne i slakteriet.  Läs mer om Kronfågels brister här

Djurens Rätts arbete för kycklingarna

Djurens Rätt kräver att politiker och branschen tar ett större ansvar för kycklingarna. Företag och offentlig sektor måste också ställa tydligare krav gällande hur uppfödning och slakt av kycklingar går till. För att detta ska bli en verklighet behöver en högre andel av våra livsmedel vara växtbaserade.

  • Brott mot djurskyddslagstiftningen, som i fallet med Kronfågel, måste få kännbara påföljder och kontrollmyndigheterna och rättsväsendet måste ha tillräckligt med resurser. 
  • Minska antalet kycklingar och hönor i fabrikerna och minska slakthastigheten. Sverige ligger i topp för högintensiv djurhållning i kycklingfabriker inom EU. En gräns måste sättas för hur stora gårdarna får vara och hur snabbt slakten får gå till.
  • Det behöver införas förbud mot plågsamma bedövningsmetoder vid slakt och avsättas resurser till forskning om bättre metoder.
  • Djurens Rätt visar upp verkligheten som Sveriges kycklingar lever i, den verklighet som inte visas i reklamfilmerna. På 99miljoner.se kan du öppna dörrarna till de svenska kycklingfabrikerna.
Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: