Användningen av turbokycklingar orsakar stort lidande i kycklingfabrikerna. Nu finns ett nytt kriterium som hjälper upphandlare att välja bort turbokycklingar. Här berättar vi hur och varför.
Djurens Rätts senaste kartläggning av djurskyddsbristerna i kycklingindustrin visar att lidandet inte orsakas av enstaka överträdelser. I stället handlar det om ett systemfel kopplat till användningen av turbokycklingar och om storskaligheten i dagens produktion.
Med Upphandlingsmyndighetens nya kriterium “Raser med begränsad tillväxthastighet” finns nu ett enklare sätt för upphandlare att bidra till omställningen. Djurens Rätt ser därför mycket positivt på detta. Om upphandlande myndigheter använder det nya kriteriet kan vi snabbare åstadkomma en omställning av produktionen liknande den som så framgångsrikt genomförts i Norge.
Vill ni veta mer om de nya kriterierna för upphandling kan ni fylla i formuläret på den här sidan.
Här följer Djurens Rätts rekommendationer om hur upphandlande myndigheter kan bidra till att åstadkomma den systemförändring som krävs för att stoppa djurplågeriet.
Bidra till en omställning av kycklingproduktionen genom att använda Upphandlingsmyndighetens nya kriterium för att välja bort kött från turbokycklingar.
Att minska serveringen av kycklingkött i verksamheterna och utöka andelen växtbaserat. Storskaligheten i dagens kycklingproduktion omöjliggör tillräcklig omsorg om djurvälfärden.
Genom att servera mer växtbaserat skapas också utrymme i budget att ställa högre djurskyddskrav på det kycklingkött som eventuellt köps in.
Vill du veta mer om djurvälfärd för kycklingar och djurskyddskrav vid upphandling kan du fylla i formuläret här.
Kycklingkött är det köttslag som har ökat mest på den svenska marknaden de senaste 25–30 åren. Samtidigt är det Djurens Rätts bedömning att kycklingar tillhör de djurslag som har det allra sämst.
Ett av de allvarligaste djurvälfärdsproblem som finns inom kycklinguppfödningen är användandet av turbokycklingar (snabbväxande hybrider). Den tillväxtinriktade aveln har gjort att dessa kycklingar växer så snabbt att de får ont och majoriteten får någon typ av rörelsestörning innan deras liv avslutas vid 35 dagars ålder. Då har de hunnit växa 50 gånger sin storlek från kläckning.
Sedan 2023 rekommenderar den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet minskad trängsel och ett slut på användningen och avel av turbokycklingar.
Djurens Rätt ser också att produktionen behöver minska kraftigt för att åtgärda de fabriksliknande förhållandena som kycklinguppfödningen innebär.
Därför uppmanar vi upphandlande myndigheter att parallellt med att ställa högre krav vid upphandling samtidigt sätta ambitiösa mål för minskad servering av kycklingkött.
Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Hjälp oss i arbetet för kycklingarna.