Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/djurensratt_turbokycklingar_inomhus
DJURSKYDDSKRAV

Råd till upphandlare med avseende på kycklingkött

Användningen av turbokycklingar orsakar stort lidande i kycklingfabrikerna. Nu finns ett nytt kriterium som hjälper upphandlare att välja bort turbokycklingar. Här berättar vi hur och varför.

Turbokycklingar grunden i systemfelet

Djurens Rätts senaste kartläggning av djurskyddsbristerna i kycklingindustrin visar att lidandet inte orsakas av enstaka överträdelser. I stället handlar det om ett systemfel kopplat till användningen av turbokycklingar och om storskaligheten i dagens produktion. Uppdrag gransknings avsnitt “Kycklingens pris” som sändes i SVT den 1 november bekräftar bilden av ett systematiskt djurplågeri. 

Med Upphandlingsmyndighetens nya kriterium “Raser med begränsad tillväxthastighet” finns nu ett enklare sätt för upphandlare att bidra till omställningen. Djurens Rätt ser därför mycket positivt på detta. Om upphandlande myndigheter använder det nya kriteriet kan vi snabbare åstadkomma en omställning av produktionen liknande den Uppdrag granskning rapporterar om från Norge.

Vill ni veta mer om de nya kriterierna för upphandling kan ni fylla i formuläret på den här sidan.

Vad vi rekommenderar

Djurens Rätts rekommendation gällande kycklingkött

Här följer Djurens Rätts rekommendationer om hur upphandlande myndigheter kan bidra till att åstadkomma den systemförändring som krävs för att stoppa djurplågeriet. 

Använd nya kriteriet

Bidra till en omställning av kycklingproduktionen genom att använda Upphandlingsmyndighetens nya kriterium för att välja bort kött från turbokycklingar.

Se nya kriteriet

Minska servering av kycklingkött

Att minska serveringen av kycklingkött i verksamheterna och utöka andelen växtbaserat. Storskaligheten i dagens kycklingproduktion omöjliggör tillräcklig omsorg om djurvälfärden.

Genom att servera mer växtbaserat skapas också utrymme i budget att ställa högre djurskyddskrav på det kycklingkött som eventuellt köps in.

DJURSKYDDSKRAV

Nyfiken på att veta mer?

Vill du veta mer om djurvälfärd för kycklingar och djurskyddskrav vid upphandling kan du fylla i formuläret här.

djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_4

Information om upphandling av kycklingkött

För att kunna anpassa den information du får från oss sparar vi de uppgifter du lämnar. Det gör vi enligt dataskyddsförordningen vilket innebär att vi garanterar att dina uppgifter skyddas och inte lämnas ut till någon annan. Läs mer i vår integritetspolicy.

DJURSKYDDSKRAV

Varför är turbokyckling dåligt?

djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_22
Därför är turbokyckling dåligt

Ökat mest på den svenska marknaden

Kycklingkött är det köttslag som har ökat mest på den svenska marknaden de senaste 25–30 åren. Samtidigt är det Djurens Rätts bedömning att kycklingar tillhör de djurslag som har det allra sämst.

djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_25
Därför är turbokyckling dåligt

Allvarliga djurvälfärdsproblem

Ett av de allvarligaste djurvälfärdsproblem som finns inom kycklinguppfödningen är användandet av turbokycklingar (snabbväxande hybrider). Den tillväxtinriktade aveln har gjort att dessa kycklingar växer så snabbt att de får ont och majoriteten får någon typ av rörelsestörning innan deras liv avslutas vid 35 dagars ålder. Då har de hunnit växa 50 gånger sin storlek från kläckning.

djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_20
Därför är turbokyckling dåligt

Avel av turbokycklingar avråds av Europeiska myndigheten

Sedan 2023 rekommenderar den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet minskad trängsel och ett slut på användningen och avel av turbokycklingar.

djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_34
Därför är turbokyckling dåligt

Storskaligheten ett problem i sig

Djurens Rätt ser också att produktionen behöver minska kraftigt för att åtgärda de fabriksliknande förhållandena som kycklinguppfödningen innebär.

Därför uppmanar vi upphandlande myndigheter att parallellt med att ställa högre krav vid upphandling samtidigt sätta ambitiösa mål för minskad servering av kycklingkött.

Gör skillnad

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Hjälp oss i arbetet för kycklingarna.

Bli medlem