Än en gång har tusentals djur utsatts för ett enormt lidande då de transporterats till sjöss. Fartyget Express M hade allvarliga motorproblem vilket ledde till att den redan långa djurtransporten från Rumänien till Israel tog 15 dagar istället för beräknade 5–6 dagar. I ett brev har Djurens Rätt påmint EU-kommissionen om att export av levande djur måste få ett slut en gång för alla.
Fartyget Express M avgick från Midia i Rumänien mot Haifa, Israel, söndag den 22 februari. På fartyget fanns omkring 2400 nötdjur och 460 får. Strax efter avfarten från hamnen stannade fartyget och låg kvar för ankar till tisdagen den 25 februari, innan det återupptog resan med en mycket lägre hastighet än normalt. Den 28 februari stannade fartyget igen och låg för ankar till den 3 mars. Fartyget hade drabbats av motorfel men fortsatte ändå. Förmodligen lastades inte fartyget med tillräckligt mycket foder och strömedel för att säkra djurens välbefinnande under den förlängda transporttiden. Djuren anlände slutligen till Haifas hamn den 9 mars efter en 15 dagar lång, utmattande transport. Närmare 3000 djur hade varit fast till havs under oacceptabla förhållanden och utsattes för svårt lidande.
Det här är senaste incidenten av många, och visar på de oundvikliga riskerna med transport av levande djur till sjöss. I ett brev undertecknat av Djurens Rätt och 18 andra organisationer, uppmanas EU-kommissionen och Olivér Várhelyi, EU-kommissionär med ansvar för hälsa och djurskydd, att omedelbart vidta åtgärder genom att:
– Att tusentals djur transporteras i veckor eller månader till sjöss är oacceptabelt. Därför uppmanar vi politikerna att agera kraftfullt för att det inte ska hända igen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
I december 2023 presenterade EU-kommissionen ett förslag på nya djurtransportregler. Arbetet med den nya transportförordningen pågår och är i ett viktigt skede. Ministerrådet och Europaparlamentets utskott TRAN, AGRI och PECH arbetar nu med förslaget.
Djurens Rätt arbetar för att djurs rättigheter ska återspeglas i lagstiftningen, både i Sverige och EU. Stöd oss i arbetet.