Efter flera års förhandling kan en helt unik policy komma att träda i kraft redan år 2030 i Danmark – en ny koldioxidskatt för landets lantbrukare. Detta för att minska storskaligheten på djurfabrikerna och dess klimatpåverkan, något som Djurens Rätt ser positivt på.
Djurens Rätt har sedan länge konstaterat att storskaliga djurfabriker är ohållbara. Djuren får leva under fruktansvärda förhållanden, smittorisken ökar markant och fabrikerna har även en stor påverkan på miljön. Nu har politiker i Danmark börjat att agera för att minska problemen. Den 24 juni presenterade den danska regeringen och samarbetsorganet Grøn Trepart ett nytt avtal för ett grönare Danmark. I avtalet ingår införandet av världens första koldioxidavgift för lantbruket, som även omfattar djurfabrikerna.
– Det är självklart glädjande, om än inte tillräckligt, att det här görs för att begränsa djurfabrikerna. Danmark är en stor exportör av animaliska produkter och det här avtalet lägger en grund för att ta ansvar för djuren och se till att djurfabrikernas storlek begränsas. Något som i sin tur är bra även för planeten, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Den danska regeringen beskriver avgiften och avtalet som ett nytt kapitel i landets jordbrukshistoria och som en del i visionen om ett Danmark som är en livsmedelsmässig förebild för resten av världen. Koldioxidavgiften grundar sig i den danska klimatrådets rapport från 2023 där det betonades att det inte kommer vara möjligt att nå klimatmålen så länge den storskaliga animalieproduktionen fortgår i landet. Avgiften kommer att leda till att jordbrukare behöver dra ner på produktionen av animaliska produkter, men den danska regeringen har meddelat att avgiften som införs delvis kommer att gå tillbaka till jordbrukarna i form av bidrag. Samtidigt görs det också en översyn av att beskatta konsumtionen av animalieprodukter. I avtalet ingår även återställandet av 390 000 hektar jordbruksmark till skog och natur, något som blir möjligt när den utrymmeskrävande djurhållningen krymper. Djurens Rätt har sedan länge sett problemen och arbetat för att minska storskaligheten i djurfabrikerna, det är dessutom en av organisationens politiska prioriteringar.
– Danmark tar ett steg i rätt riktning för att montera ned de storskaliga djurfabrikerna. Nu behöver Sverige och resten av världen ta efter, avslutar Camilla Bergvall.
Skriv under vår namninsamling för en framtid utan djurfabriker.