Djurens Rätt
13 September 2024

Ett år sedan glädjebeskedet: Dags att regeringen avvecklar minkfarmningen

Den 13 september 2023 kom beskedet att regeringen avsätter 180 miljoner kronor till ett frivilligt avvecklingsstöd för Sveriges minkfarmare, samt att ett förbud mot pälsfarmning ska utredas. Ett år efter detta genombrott har minkfarmerna visserligen halverats till antalet, men för att uppfylla sina löften har regeringen jobb kvar att göra. 

Djurens Rätt har arbetat i över 50 år för att pälsfarmning ska förbjudas, så förra höstens besked om ett frivilligt avvecklingsstöd till minkfarmare och en utredning om förbud mot pälsfarmning markerade en viktig dag i den långa kampen. 

På årsdagen av beskedet konstaterar Djurens Rätt dock att inte mycket har hänt från politiskt håll. 

- Ett år efter beskedet har avvecklingsstödet fortfarande inte börjat betalas ut, och vi har inte sett röken av den utlovade utredningen. Vi är nu halvvägs i mandatperioden och regeringens luddiga besked duger inte. Det är av högsta vikt att utredningen får löpa parallellt med den frivilliga avvecklingen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Saker har dock satts i rullning av beskedet. Branschorganisationen Svensk Mink välkomnade beskedet om avvecklingsstöd och bekräftade därmed att den sista minkfarmen snart skulle vara stängd. Sveriges minkfarmer var vid denna tidpunkt förra året 18 till antalet, och idag återstår knappt hälften. Under sommaren kunde Djurens Rätt rapportera att samtliga burar hos minkfarmerna i Östergötland och Blekinge är tomma. Läs mer här. 

Det är tydligt att pälsindustrin inte är någon framtidsbransch, varken i Sverige eller resten av Europa. Av EU:s 27 medlemsstater har 20 av dessa lagstiftat eller på andra sätt närmat sig ett förbud. Under senare år har dessutom det europeiska succéinitiativet Fur Free Europe fått pälsindustrin i kvarvarande länder, Sverige och Finland exempelvis, att tappa fart. Opinionen mot pälsdjursfarmning är stark i Sverige där åtta av tio vill se ett förbud, något som bidrog till att Djurens Rätt kunde bidra med närmare 100 000 av Fur Free Europe’s 1,5 miljoner insamlade underskrifter. När den svenska regeringen gav sitt besked förra hösten gjordes hänvisningar till ett potentiellt förbud mot pälsfarmning på EU-nivå. 

- Pälsdjursfarmning är både oetiskt och en skamfläck för länder som anses sig framstående inom djurskydd. Det är dags att regeringen nu förverkligar sitt löfte och stänger den svenska pälsindustrin en gång för alla, avslutar Camilla Bergvall. 

Stöd oss

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att djurs rättigheter ska återspeglas i lagstiftningen. Stöd oss i arbetet.

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: