Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/palsindustri/48910201403_c3e89cb245_o
08 March 2024

Ett pälsfritt Europa: EU-besök på pälsdjursfarmer i Finland

Representanter för EU-kommissionen kommer att besöka finska pälsdjursfarmer mellan den 8 och 15 mars. Det är en del av utredningen för ett förbud mot pälsdjursfarmning efter det framgångsrika medborgarinitiativet Fur Free Europe. Djurens Rätt kritiserar tidpunkten för besöken, och att besöken är föranmälda, men välkomnar att utredningen fortgår. 

Just nu hålls det bara avelsdjur på farmerna efter slakten för päls i vintras. Djurens Rätts främsta anledning till att kritisera tidpunkten för EU-kommissionens besök är att det inte kommer att vara samma trängsel på farmerna som när årets valpar har fötts i maj. Besöken är också föranmälda, vilket ger farmerna incitament att avliva eventuella sjuka och skadade djur i förtid. 

− Det är välkommet att arbetet för att utreda ett förbud fortgår, men att välja att besöka pälsdjursfarmer när det enbart är avelsdjur på plats riskerar att skapa en något förskönad bild av en djupt problematisk och oetisk industri, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

EU-kommissionens besök på pälsdjursfarmerna kommer att belysa djurens välfärd som en del av utredningen efter det framgångsrika medborgarinitiativet Fur Free Europe. Djurens Rätt var med och initierade namninsamlingen som syftar att förbjuda pälsdjursuppfödning och handel med pälsprodukter. Men besöken är också till för att samla in information om smittorisker och kontroll då finska minkar och rävar har drabbats av fågelinfluensa. EU-kommissionen önskar att samla in information om farmernas smittskydd mot både fågelinfluensa och SARS-CoV-2. 

Finland har för närvarande en av de största pälsindustrierna bland EU-länder. Under 2023 spreds fågelinfluensa på minst 71 av de kvarvarande 400 farmerna. Typiska burar på farmer i EU har en golvarea som enbart motsvarar fyra A4-papper och det finns ingen möjlighet för djuren att bete sig naturligt i burarna. Minkar är dessutom ensamlevande i det vilda, och skulle välja bort en miljö med hög trängsel av andra individer om de hade haft möjligheten.

− Över 1,5 miljoner EU-medborgare höjde sin röst för pälsdjuren genom Fur Free Europe. Nu är det dags att EU-kommissionen levererar. Jag hoppas att besöket ger dem större insikt i hur angeläget ett förbud mot pälsdjursuppfödning och handel med pälsar är, avslutar Camilla Bergvall.

I Sverige är farmerna på väg att avvecklas under 2024, efter decennier av Djurens Rätts ihärdiga arbete.

Läs mer om historiska framgångar
Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för pälsdjuren!

Djurens Rätt arbetar för de djur som är flest och har det sämst. Tack vare ditt stöd kan vi fortsätta förbättra minkarnas situation och stoppa pälsindustrin.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: