Matkasseföretagen Mat & Ro och Familyfood tillhör några av de senaste företagen som valt att påbörja omställningen av sina kycklinginköp för att möta kriterierna i ECC senast år 2026. Dessa goda nyheter innebär att hela 10 av 12 matkassar i Sverige (som har kyckling i sortimentet) nu arbetar med ECC. Endast Svarta Lådan och Axfoodägda Middagsfrid saknar en policy för ECC, och har alltså ännu inte sagt nej till turbokycklingar. Matkasseföretagen har tidigare granskats av Djurens Rätt i en rapport som släpptes i januari 2021. Efter rapporten släpptes valde fler matkassar att arbeta med ECC, bland annat HelloFresh och Linas Matkasse. En annan positiv nyhet från just Linas Matkasse är att de nu har infört en helt vegansk matkasse i sortimentet.
Ytterligare positiva nyheter är att färdigmatstillverkaren Grön Ko också väljer att arbeta med ECC. Grön Kos färdigrätter säljs bland annat på SJ-tåg och hos de största livsmedelskedjorna. Sektorn för färdigmat har även den granskats av Djurens Rätt i en rapport som släpptes i april 2021. I rapporten kartlades 8 av de största varumärkena inom färdigmat i landet, och då arbetade endast 2 av de största med ECC. Efter att rapporten släpptes har (förutom Grön Ko) även Orkla Foods Sverige, med varumärkena Felix och Paúluns, börjat arbeta med ECC.
Om European Chicken Commitment
Det är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. Kriterierna baseras på den senaste forskningen om djurvälfärd och ska öka kycklingarnas välmående, bland annat genom att inte använda snabbväxande raser (turbokycklingar) och att kycklingarna ska ha större yta att röra sig på. Efter samtal med Djurens Rätt har ett 50-tal svenska företag valt att arbeta med ECC. I Europa ligger siffran på över 330 företag totalt. På Kycklingläget hittar du alla svenska företag som valt att ta större ansvar för kycklingarna