Forskare har hittat nya virus på kinesiska pälsdjursfarmer som potentiellt kan leda till stora utbrott mellan djur och människor. Djurens Rätt menar att studien är ännu ett bevis på att EU måste skynda på utfasningen av pälsdjurfarmer och förbjuda handeln med pälsprodukter.
Enligt en färsk studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature, har forskare hittat 36 nya virus på kinesiska pälsdjursfarmer som potentiellt kan bli farliga och smitta mellan djur och människor. Forskarna varnar nu allmänheten om att den låga djurvälfärden på pälsdjursfarmer kan leda till att de blir ett centrum för nya virus. Riskerna för detta finns även i Europa, vilket kunde ses under coronapandemin – där svenska minkar fick SARS-CoV-2 – och i spridningen av fågelinfluensa på finska pälsdjursfarmer.
De virus som klassades som farligast av forskarna hittades hos minkar, fjällrävar (blåräv i pälsindustrin), mårdhundar och kaniner.
– Både forskningen och opinionen är tydlig – det är dags att avveckla all pälsindustri och begränsa handeln med pälsprodukter. Medborgarna har sagt sitt genom Fur Free Europe och nu behöver EU-kommissionen skynda på sina beslut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Pälsindustrin är fortsatt stor i Kina, även om den har minskat under de senaste åren på grund av pandemin och minskad efterfrågan. Till Sverige och övriga EU importeras produkter med kinesisk päls. I Sverige är en avveckling av minkfarmerna påbörjad, men det är fortsatt tillåtet att behandla minkar på liknande vis som i Kina.
I pälsindustrin tvingas djuren leva i små gallerburar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv som de är anpassade för. Förutom smittrisker leder det till självstympning, stereotypier och kannibalism. Djurens Rätt arbetar för globala pälsdjursfarmsförbud genom koalitionen Fur Free Alliance.
Tack vare ditt stöd kan vi fortsätta påverka politiker att driva på för starkare djurskyddskrav och driva kampanjer för att informera allmänheten om djurens situation. Vi behöver bli fler.