Djurens Rätt
21 March 2025

Ny klimatrapport kritiserar regeringens jordbrukspolitik

Årets rapport från Klimatpolitiska rådet slår fast att nuvarande jordbrukspolitik i Sverige och EU hittills bara har lett till små minskningar av jordbrukets klimatpåverkan och att politiken förväntas fortsatt ha begränsad effekt. Mer växtbaserat och en omställning av jordbruksstöden finns bland rekommendationerna.

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende, tvärvetenskapligt expertorgan med uppgift att utvärdera om regeringens samlade politik leder mot de av riksdagen beslutade klimatmålen. Rådets nyligen publicerade årsrapport innehåller en granskning av regeringens samlade politik under 2024 samt en fördjupning av jordbrukets bidrag till klimatomställningen.   

I rapporten konstateras att utsläppen från jordbruket har minskat något jämfört med år 1990, men procentuellt mindre än i andra sektorer, och har under senare år varit i princip oförändrade. Vidare saknas det en tydlig målbild för jordbrukets bidrag till klimatomställningen liksom tillräckliga incitament för kostnadseffektiva klimatåtgärder. 

Några av rådets slutsatser och rekommendationer till regeringen är:  

  • Genomför åtgärder som bidrar till att styra om efterfrågan till hälsosamma livsmedel med låga klimatutsläpp, exempelvis genom förstärkta informationsinsatser, differentierad mervärdesskatt och upphandling av offentliga måltider.

  • Den nuvarande politiken har låst fast jordbruket i en struktur som inte är anpassad för långsiktig omställning. Styrningen av jordbrukspolitiken görs inte utifrån det som forskningen visar behövs för att jordbruket ska bli långsiktigt hållbart utan präglas i stället av regleringar som till stor del konserverar strukturer. 

  • Mer växtbaserad kost innebär både lägre växthusgasutsläpp och minskad produktion av animalier och därmed minskad omfattning av förekommande djurvälfärdsproblem. 

  • Sverige bör ta en aktiv roll i EU-samarbetet för att reformera stödstrukturen inom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). 

I november 2024 deltog Djurens Rätt på ett dialogmöte hos Klimatpolitiska rådet om just jordbrukets klimatomställning, och skickade även in skriftliga medskick. Rådet hade bjudit in organisationer som de identifierat som viktiga för att få in perspektiv om utmaningar och lösningar för jordbrukets klimatomställning, inför deras rekommendationer till regeringen.  

Det behövs avsevärda satsningar för att minska köttkonsumtionen, både för att uppnå klimatmålen och för förbättrad djurvälfärd. Jag ser positivt på att rådet lyfter detta, och att de särskilt poängterar de allvarliga problemen kopplade till snabb tillväxt, som hos turbokycklingar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.   

Jordbrukssektorns utsläpp består framför allt av metan från djurs matsmältning, metan och lustgas från stallgödsel samt lustgas och koldioxid från jordbruksmark. Styrmedlen för minskade utsläpp av växthusgaser från den här sektorn är enligt rådet mycket svaga. 

Stöden inom livsmedelsproduktionen behöver stötta omställningen till mer växtbaserat istället för att som nu i hög grad stötta djurfabrikerna. Jag gläder mig åt att Klimatpolitiska rådet tydligt tar upp detta i sin rapport, säger Camilla Bergvall. 

Rådet lyfter liknande kritik som den Djurens Rätt igår förde fram i en debattartikel i Altinget. Rådet skriver: “Genom att bromsa uppdateringen av kostråden och kräva en mer specifik analys ger regeringen intrycket att den inte fullt ut stöttar hälsofrämjande rekommendationer som även kan minska livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan". 

Stöd oss

Stötta vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet för att återspegla djurens rättigheter i lagstiftningen.

Bli medlem
Cecilia Mille

Cecilia Mille

Sakkunnig i hållbarhetsfrågor
Dela: