Djurens RĂ€tt
28 November 2014

Nya besked om hopbundna hummerklor

Djurens RÀtt rapporterade i augusti om att lÀnsstyrelsen i SkÄne beslutat att Limhamns Fiskrökeri inte fÄr hÄlla humrar med gummiband runt klorna. Det görs nÀr humrarna hÄlls tillsammans för att de inte ska skada varandra. IstÀllet ska humrar hÄllas en och en i akvarier, med inredning dÀr de kan gömma sig.

Företaget överklagade till förvaltningsrÀtten som delade lÀnsstyrelsens bedömning. Enligt Sydsvenskan överklagade företaget dÀrefter till kammarrÀtten, som nu har meddelat att försÀljningsförbudet inte lÀngre gÀller, det vill sÀga levande humrar fÄr hÄllas och sÀljas med bundna klor. Domen har dock inte kommit Àn men enligt företagets advokat Àr det mycket osannolikt att kammarrÀtten skulle Àndra beskedet som nu har lÀmnats.

Lena JÀrkelid, djurskyddsinspektör i SkÄne, har sagt till TT att de stödjer sig pÄ tidigare yttranden frÄn Jordbruksverket som menar att det inte Àr förenligt med djurskyddslagen att binda ihop humrarnas klor.

Djurens RÀtt beklagar att kammarrÀtten gÄr emot bÄde lÀnsstyrelsens och förvaltningsrÀttens bedömning att det strider mot djurskyddslagen att binda ihop humrarnas klor. 

LÀs om förmÄga till lidande hos ryggradslösa djur hÀr.

Linda Björklund

Linda Björklund

Sakkunnig
Dela: