Djurens Rätt
23 September 2024

Nytt hopp för EU:s försenade djurskyddslagstiftning?

Den efterlängtade översynen av EU:s djurskyddslagstiftning skulle ha presenterats hösten 2023, men så blev det inte. I stället utlovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en strategisk dialog om framtiden för EU:s jordbrukspolitik. Dialogen har nu genomförts och även om det inte är något drömscenario, finns många lovande punkter som visar att djurskyddet fortsatt är på tapeten.

I september 2023 skulle översynen av EU:s djurskyddslagstiftning ha presenterats. Arbetet hade pågått sedan 2020 och skulle koka ner till fyra lagstiftningspaket som täcker hela djurens livscykel: Hållning av djur, transporter, slakt, och djurskyddsmärkning av animaliska livsmedel. Envisa rykten började få fäste om att EU-kommissionen med Ursula von der Leyen i spetsen hade fått kalla fötter, och dessa bekräftades när endast urvattnade förslag om djurtransporter lades fram senare samma år. 

En strategisk dialog utlovades av von der Leyen där 29 stora aktörer inom sfären för jordbrukspolitiken skulle få samtala om dess framtid i EU, med syftet att ta fram en rapport som skulle överlämnas till kommissionen. Ensamma vid bordet för att föra djurens talan var Djurens Rätts paraplyorganisation Eurogroup for Animals 

Några positiva inslag i rapporten: 

  • Alla intressenter är eniga om det akuta behovet av en översyn av EU:s djurskyddslagstiftning och uppmanar EU-kommissionen att presentera en sådan senast 2026. Intressenterna är överens om att översynen ska inkludera en utfasning av bursystem, i linje med vetenskapliga bevis och det europeiska medborgarinitiativet End the Cage Age. 
  • Rapporten erkänner att en övergång till hållbara jordbruks- och livsmedelssystem måste prioritera höga djurskyddsstandarder. 
  • Rapporten efterlyser importkrav som är förenliga med Världshandelsorganisationens (WTO:s) regler för att gynna djurens välfärd. 
  • Rapporten efterfrågar en politik som säkerställer att hållbar och hälsosam mat tilltalar konsumenter, samtidigt som man skiftar intaget av protein mer mot det växtbaserade. Konkreta rekommendationer inkluderar momssänkningar, en handlingsplan för att stödja den växtbaserade livsmedelssektorn och bättre mat i offentliga matsalar. 
  • Rapporten rekommenderar snabbare regleringsvägar för innovativa produkter och processer med fokus på hållbarhet - något som berör innovativa alternativa proteiner, en viktig pusselbit för att färre djur ska födas upp i djurfabriker. 

- Att rapporten uppmanar till att lägga fram resten av översynen av EU:s djurskyddslagstiftning till år 2026 år såklart inget drömscenario, men samtidigt bättre än att inte specificera något årtal alls. Förhoppningen nu är att EU-kommissionen tar rapporten till sig och gör djurskyddet till en tydlig prioritering för denna mandatperiod, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Stöd oss

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att djurs rättigheter ska återspeglas i lagstiftningen, både i Sverige och EU. Stöd oss i arbetet.

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: