Hundratusentals djur utsätts för djurförsök i Sverige varje år. Många av försöken är plågsamma och medför ett stort lidande för djuren. Enligt EU-direktiv är medlemsstaterna bundna till att fasa ut djurförsöken så fort det är vetenskapligt möjligt, och Sverige kan göra mycket för att ta steg i rätt riktning. Men med nuvarande regerings politik riskerar utvecklingen att gå åt precis motsatt håll.
Den 24 april är det försöksdjurens dag – en dag tillägnad alla de djur som utsätts för lidande och död genom plågsamma djurförsök. Djurens Rätt har här sammanfattat vad som händer i Sverige och på EU-nivå, hur vi agerar i de aktuella frågorna och vilka mål vi har.
Sveriges 3R-center har funnits sedan 2017 och fungerar som en kunskapsarena i arbetet med att ersätta (replace), minska (reduce) och förfina (refine) användningen av djurförsök. Från att ha finansierats med 15 miljoner årligen försvann 2023 de öronmärkta pengarna ur regeringens budget vilket ledde till att nio av tolv anställda fick gå.
Djurens Rätt har arbetat intensivt för att resurserna till centret ska återinföras. På knappt två månader skrev närmare 28 000 under vår namninsamling som krävde just detta. För att sätta ytterligare press på politiken gjordes en granskning av partiernas budgetförslag i höstas. I regeringens budgetproposition öronmärktes, likt året innan, inga pengar till Sveriges 3R-center. I oppositionspartiernas budgetmotioner, alltså de partier som inte stod bakom regeringens budgetproposition, fanns satsningar på 3R-centret. Socialdemokraterna yrkade på att den tidigare nivån med 15 miljoner behålls, Miljöpartiet toppade upp summan till 20 miljoner och Vänsterpartiet ville skjuta till hela 40 miljoner. I Centerpartiets budgetmotion fanns inga avsatta pengar, trots att de tidigare uppgett för Djurens Rätt att finansieringen åtminstone bör återgå till den tidigare nivån. Här kan du läsa mer om Djurens Rätts undersökning om hur riksdagspartierna ställer sig till utvecklingen av djurfri forskning.
De minskade anslagen är ett oerhört svek mot både försöksdjuren och det svenska folket som vill se en övergång till djurfri forskning snarast möjligt.
Innan ett djurförsök får genomföras ska försöket vara godkänt av en djurförsöksetisk nämnd. Idag är det reglerat i lagstiftningen att det ska finnas minst sex regionala djurförsöksetiska nämnder. Jordbruksverket har av ekonomiska skäl föreslagit för regeringen att de själva ska få bestämma hur många nämnder som det ska finnas. Djurens Rätt har under lång tid lyft att prövningen i de djurförsöksetiska nämnderna har stora brister och behöver förbättras. Flera forskningsrapporter bekräftar den bilden. Trots det fortsätter nästan alla projekt där djurförsök ingår att få godkännande i Sverige. Projekt som är dåligt utformade, där det inte redogörs för alternativa metoder, eller som baseras på metoder som är kända för att inte ge tillförlitliga resultat, fortsätter att godkännas. De sökandes önskan att slippa betala prövningsavgift för flera ansökningar har lett till omfattande och svåröverskådliga ansökningar. Nämnderna har alltså redan idag stora problem att genomföra prövningen som den är tänkt, och ännu värre blir det med det här förslaget.
− De djur som utsätts för djurförsök kan tvingas leva hela sina liv i smärta och sjukdom, innan de dör av försöken eller avlivas när de är slutförda. Det minsta vi kan begära för alla dessa djur är ett säkert prövningssystem, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Under våren har Djurens Rätt skrivit en debattartikel på ämnet publicerad i Dagens ETC. Vi har också lämnat in ett remissvar till regeringen om detta.
I EU är det helt förbjudet att testa färdiga kosmetiska produkter och deras ingredienser på djur, liksom att marknadsföra färdiga kosmetiska produkter eller deras ingredienser om de testats på djur. Detta enligt kosmetikaförordningen som trädde i kraft 2013. Det är värt att tänka på att "kosmetika" i det här sammanhanget inkluderar hygienprodukter, så inte bara smink utan allt från tvål till tandkräm.
Trots förbudet fortsätter Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) att begära nya djurförsök för hundratals allmänt använda kosmetiska ingredienser med lång historia av säker användning. Detta innebär att tusentals djur fortsätter att skadas och dödas för att testa säkerheten hos kosmetiska ingredienser. Problemet orsakas av att kosmetikaförordningen idag tolkas som att djurförsök inte får göras för att uppfylla säkerhetskraven som står just i den lagen. Den snäva tolkningen gör att det fortsätter göras djurförsök på kosmetikaingredienser för att annan lagstiftning (till exempel kemikalielagstiftningen) kräver det. Detta var aldrig tanken, varken från medborgarnas eller EU-parlamentets sida, utan poängen med förbudet i kosmetikaförordningen var och är att inga djurförsök ska få göras för kosmetika. De olika regelverken behöver ändras och synkas för att uppnå detta.
− Förbudet mot djurförsök behöver utvidgas till att gälla samtliga syften med testerna; inte bara för att uppfylla kraven i förordningen om kosmetiska produkter. Medborgarnas förväntningar är mycket tydliga här, och jag hoppas att EU-kommissionen snarast åtgärdar detta, säger Camilla Bergvall.
Djurens Rätt har lämnat in synpunkter där vi uppmanar EU-kommissionen att se över lagstiftningen så att den fungerar som den är tänkt, och som medborgarna förväntar sig: att inga djurförsök görs för kosmetika.
I EU-kommissionens svar på det framgångsrika europeiska medborgarinitiativet ”Rädda icke-djurtestade kosmetikaprodukter – stå upp för ett EU utan djurförsök” ingick ett åtagande om att utarbeta en färdplan för att fasa ut djurförsök i kemikaliesäkerhetsbedömningar.
Djurens Rätt stöder initiativet och ser färdplanen som ett viktigt verktyg för att påskynda övergången till ett nytt regleringssystem utan djurförsök. När kommissionen i oktober 2024 bjöd in till att lämna synpunkter skickade Djurens Rätt in sina förslag för en väl fungerande färdplan, och lyfte även behovet av att vidta omedelbara åtgärder för att maximera användningen av icke-djurbaserade metoder och minimera användandet av djurförsök inom det befintliga ramverket. Ytterligare synpunkter på samma tema lämnades in till kommissionen i januari 2025.
Djurens Rätt följer processen framöver och uppmanar regeringen att helhjärtat ställa sig bakom en progressiv plan för att fasa ut djurförsök i kemikaliesäkerhetsbedömningar.
− Djurens Rätt har kämpat för en värld fri från plågsamma djurförsök sedan 1882 och vi fortsätter såklart att kraftsamla för en djurfri forskning tills vi når dit, avslutar Camilla Bergvall.
Vill du vara med och göra skillnad för de djur som utsätts för plågsamma djurförsök?