Djurens Rätt
En schimpans på en annan djurpark. Foto: Shutterstock
04 November 2024

Schimpanserna på Furuvik fick ingen upprättelse – förundersökning nedlagd

Under eftermiddagen den 14 december 2022 rymde fem schimpanser från Furuviks djurpark. Fyra sköts till döds och en skadades allvarligt. Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen om djurplågeri, och det blir ingen rättegång. Djurens Rätt är mycket kritiska till beslutet.

Åklagare Micael Dahlberg har lagt ned förundersökningen om djurplågeri, brott mot djurskyddslagen och framkallande för fara för annan, riktad mot Furuviksparken och deras ägare Parks and Resorts. Enligt honom krävs det att gärningen begåtts med uppsåt eller av grov oaktsamhet för att det ska betraktas som straffbart, även om det är tydligt att minst en av schimpanserna led innan hon dog och en annan skadades svårt. 

– Det som hände är en av Sveriges största tragedier när det gäller djurparker, och vi hade önskat större mod från åklagaren. Det är ett samhällsproblem om ont uppsåt måste krävas för att lagföra de som plågar djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det var djurparken själva som tog beslutet om att samtliga förrymda schimpanser skulle dödas, i brist på bedövningsmedel och på grund av schimpansers farlighet för människor. Detta trots att djurparken var stängd för besökare och att schimpanserna höll sig innanför parkens område.

De schimpanser som miste livet hette Torsten, Santino, Manda och Linda. Torsten var bara tre år gammal. En femte schimpans, Selma, blev skadad och de resterande schimpanserna, Tjobbe och Maria-Magdalena, blev förkylda av kylan och stressen. Fortfarande använder parken bilder på de schimpanser som inte längre är i livet i sin marknadsföring.   

– Det här är ett så tydligt exempel på att parken framför allt ser djuren som underhållning, och det är under all kritik. Det bästa rådet jag kan ge allmänheten nu är att inte besöka djurparker likt Furuviksparken, avslutar Camilla Bergvall. 

Djurens Rätt skickade en skrivelse till Parks and Resorts om att avveckla hållningen av primater i fångenskap december 2022, men fick aldrig något svar. Djurens Rätt anser att primater, som schimpanser, är särskilt olämpliga att ha i fångenskap i Sverige, både på grund av hög intelligens och fel klimat – som gör att de tvingas trängas inomhus stora delar av året. 

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för djuren!

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. 

Bli månadsgivare idag
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: