Djurens Rätt
djurensratt-se/illustrationer/kontakt_logo2
15 December 2015

SVT granskar djurskyddet inom travsporten

SVT granskar djurskyddet inom svensk travsport. De egna banveterinärerna inom travsporten går nu ut med hård kritik mot det bristande djurskyddet inom travet. 

Djurens Rätt har själva granskat banveterinärrapporterna från landets travbanor flera år i rad. Vi konstaterar att många veterinärer uttrycker ökad tidspress och försvårade möjligheter att övervaka hästarnas hälsa.

Häst fick starta trots öppet sår

Banveterinärerna är anställda av Jordbruksverket, som ansvarig myndighet, för att säkerställa djurskyddet i samband med travloppen. Ett uppmärksammat fall i SVTs granskning är en häst som fått starta 26 gånger trots ett öppet blödande sår på benet.

En som reagerar starkt på detta är banveterinären Anders Bergqvist som också säger att den här skadan har dokumenterats flera gånger.

– Fram till att jag såg den senast, det var i juni 2014. Vi pratar alltså augusti 2012 till 2014, så har hästen trots den här skadan tillåtits starta 26 gånger. I början av den här perioden fanns inte ”Travarhälsan”, men i slutet av perioden fanns den och det har varit väl känt för samtliga inblandade, men ändå har inget gjorts.

Travhälsan är branschens egna kontrollprogram som startades i januari 2014. Syftet med kontrollprogrammet är att branschen genom egenkontroll ska säkerställa ett gott djurskydd. Djurens Rätt är kritiska till egenkontrollerna då vi ser att ekonomiska intressen ofta får förtur över djurens välbefinnande.

I reglerna för kontrollprogrammet står det tydligt att en häst inte är i tävlingsmässigt skick om den har en sårskada eller svullnad som kan förvärras av utrustning eller rörelse i tävlingsmässig hastighet.

Travsportens egen överdomstol gick på Bergqvists linje och hästens tränare dömdes för att ha försökt starta hästen vid en tävling i september 2012. Domstolen ansåg att hästen inte var i tävlingsmässigt skick på grund av såret.

Tidsbrist & stress

En allvarlig orsak till bristerna i djurskyddet är tidsbrist och stress för banveterinärerna. Anders Bergqvist berättar att veterinären har ca 30-45 sekunder på sig per häst och ser aldrig hästen utan utrustning.

– Det enda kravet vi har på oss från Jordbruksverket, som är vår arbetsgivare, är ju att vi ska se hästen i rörelse. I praktiken blir det ju så att man aldrig tittar på hästarna utan utrustning. Man kan missa mycket, man missar allt som man ser på nära håll: Hull, sårskador, svullna ben, säger Anders Bergqvist till SVT Sport.

Djurens Rätts arbete

Djurens Rätt och vår arbetsgrupp för hästfrågor har uppmärksammat det bristande djurskyddet inom hästsporten under en längre tid. Bland annat så kritiserade vi jordbruksverkets kontroll och insyn i trav och galoppsporten i enskrivelse till den ansvariga myndigheten 2011.

- Vi ser mycket positivt på att media på allvar nu granskar den här branschen. Ekonomiska intressen har allt för länge fått gå före hästarnas välbefinnande, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt arbetar för att djur inte ska ses som verktyg för underhållning. Vi vill se en avveckling av spel på hästar och ett ökat ansvar i branschen som säkerställer att djurskyddslagen följs.

- Hästar pressas och skadas för att människor ska bli underhållna eller tjäna pengar. Spel på hästar och användningen av djur som tävlingsredskap visar på en bristande respekt för djuren, säger Camilla Björkbom.

Läs mer om Djurens Rätts arbete inom djur som underhållning här.
Se SVTs granskning här. 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: