Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/djur_som_underhallning/djur_som_underhallning_15
Vad vi gör

Djur som underhållning

Djurens Rätt arbetar mot alla former av utnyttjande av djur, så även i underhållningssyfte. Djur används av människan i underhållningsbranschen på flera olika sätt. Människor går till djurparken och tittar på exotiska djur, skrattar åt deras konster på cirkusen, satsar pengar på dem i travlopp och använder dem i reklamfilmer.

Så arbetar Djurens Rätt för djuren i underhållningsbranschen:

  • Informerar allmänheten om varför djur inte ska ses som underhållning, och vad en kan göra åt det.
  • Sätter press på politiker och myndigheter i frågor som rör djuren. Djurens Rätt har exempelvis varit drivande i arbetet för förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus, och arbetar vidare för att begränsa antalet djurarter i fångenskap genom en positiv lista.
  • Arbetar i samarbete med Rädda Djuren-klubben, för barn upp till 13 år, med syfte att öka empatin för djur.
Loading ...
djurensratt-se/fokusområden/djur_som_underhallning/djur_som_underhallning_16
Djur som underhållning

Djurparker

På djurparker hålls djur instängda i begränsade utrymmen enbart för att vara ambassadörer för sin art, något som utsätter vilda djur för lidande. Djurens Rätt arbetar för en positiv lista över vilka djur som får hållas i djurpark, och i förlängningen för att djurparkerna ska avvecklas.

Djurparker finns främst för att människor vill titta på djur på nära håll. Istället sägs huvudsyftet vara att bevara hotade arter och utbildning. Att skydda djuren i sin naturliga miljö, och lära barn om empati för djur i skolan, vore bättre lösningar än vilda djur i bur. De återkommande skandalerna på djurparker visar det på ett tydligt vis.

Mer om djurparker
djurensratt-se/fokusområden/djur_som_underhallning/djur_som_underhallning_25
Djur som underhållning

Djur på cirkus

På cirkus utnyttjas djur för att göra konster, och i många fall tvingas de resa långa sträckor i trånga utrymmen. Djurens Rätt arbetar mot alla former av utnyttjanden av djur och var drivande när sjölejon och elefanter förbjöds på cirkusar i Sverige.

Cirkusens verksamhet bygger på att den befinner sig på resande fot, och på att djuren som finns på cirkusar gör onaturliga konster för publiken. Resandet och träningen kan orsaka stress hos djuren. Det saknas fortfarande heltäckande lagstiftning för att skydda djur på cirkus.

Mer om cirkus
djurensratt-se/fokusområden/vilda_djur/vilda_djur_7
Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för djuren

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt sina egna liv. Håller du med oss?

Stöd oss