För Djurens Rätts företagsarbete ligger stort fokus på att få livsmedelsföretag att ställa högre krav för kycklingarna. Detta görs genom att uppmana dessa aktörer att arbeta enligt European Chicken Commitment (ECC). Bland kraven ingår att säga nej till turbokycklingar, kycklingar som växer så snabbt att de får ont.
European Chicken Commitment (ECC) består av ett antal välfärdskriterier för företag att använda vid inköp av kyckling. Kriterierna är baserade på den senaste forskningen om djurvälfärd och är framtagna av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. Runt 70 företag med verksamhet i Sverige valt att säga nej till turbokycklingar och blickar vi ut i Europa så hamnar siffran på närmare 400.
Några företag som valt att arbeta utifrån ECC är Scandic Hotels, Viking Line, Best Western Hotel Group, Linas Matkasse, Stena Line, Orkla Foods Sverige och Dafgårds.
Nej till turbokycklingar och mer möjlighet till naturligt beteende
Turbokycklingraser, som växer snabbt och lider av hälsoproblem, är inte tillåtna enligt ECC. Istället används hälsosammare hybrider som Hubbard Redbro och Ranger Classic. ECC kräver minst 50 lux ljus i stallarna, vilket är högre än Sveriges krav på 20 lux. Kycklingar ska ha tillgång till sittpinnar och material att picka i för att ha möjlighet att bete sig naturligt. Minst 20 % av kycklingarna ska ha haft möjlighet till utevistelse.
Längre ner på denna sida kan du se samtliga kriterier som ingår i ECC.