Djurens Rätt
Blixtaktion

Sveriges vanligaste fågel

Turbokycklingar växer så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid. De växer 50 gånger sin storlek under loppet av 35 dagar. Uppmana regeringen att anta ett förbud mot turbokycklingar, skriv under namninsamlingen idag!

Turbokycklingar växer så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid. De växer 50 gånger sin storlek under loppet av 35 dagar. Uppmana regeringen

har redan skrivit under!

För att registrera din underskrift och informera dig om arbetet för djuren sparar vi uppgifterna du lämnar. Namn och ev. motivering blir den underskrift vi lämnar över i kampanjen. Vi hanterar uppgifterna enligt dataskyddsförordningen vilket garanterar att dina uppgifter skyddas och inte lämnas ut på något annat sätt. Läs mer i vår integritetspolicy.

Agera

Sveriges vanligaste fågel

Kycklingen är Sveriges vanligaste fågel, men hur ofta ser du egentligen en kyckling? Fler än 100 miljoner kycklingar föds upp och slaktas varje år i Sverige. 

Turbokycklingarna utgör omkring 98 % av all svensk kyckling och de är avlade att växa så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid. Många får någon typ av rörelsestörning innan deras liv avslutas vid 35 dagars ålder. Se nedan vad du kan göra för kycklingarna.

Sveriges vanligaste fågel

Anta utmaningen Kycklingfri Matglädje

Det bästa du kan göra för kycklingarna är att inte äta dem. Djurens Rätt presenterar appen Välj Vego! där vi bjuder in dig att anta utmaningen Kycklingfri Matglädje. Där får du kännedom om kycklingsubstitut, hur du kan använda dem i kycklingfria recept och annan spännande information.

Till sidan
Blixtaktion

Du har väl inte missat att skriva under namninsamlingen?

Det är dags att anta ett förbud mot turbokycklingar! Turbokycklingen utgör omkring 98 % av Sveriges alla kycklingar. De välkända slakterierna Kronfågel AB, Guldfågeln AB och Atria Sverige AB, som bland annat äger varumärket Lönneberga, slaktar enbart turbokycklingar. Nästan allt det kycklingkött som finns att hitta i matbutikerna är av hybridrasen turbokyckling. 

 

Djurens Rätt uppmanar därför regeringen att anta ett förbud mot aveln av turbokycklingar.

Skriv under idag
Kycklingfabriker med hög trängsel behöver dokumentera dödlighet enligt EU.
Sveriges vanligaste fågel

Skänk en gåva

Turbokycklingarnas verklighet är ett konstant lidande, fram tills att de slaktas efter 35 dagar. För samma pris som en kycklingfilé kan du rädda liv. Varje gåva för kycklingarna gör skillnad!

Turbokycklingarnas verklighet är ett konstant lidande, fram tills att de slaktas efter 35 dagar. Varje gåva för kycklingarna gör skillnad!

Ge en gåva
Från födsel till slakt

Kläckeriet

I Sverige börjar kycklinguppfödningen med att kycklingarna kläcks i maskiner, vilket innebär att de aldrig får träffa sin mamma eller andra vuxna individer. Efter kläckningen sorteras de döda och skadade kycklingarna ut för avlivning, eftersom de annars riskerar att börja äta på varandra i brist på foder. De överlevande kycklingarna transporteras sedan till stora uppfödningsanläggningar.

Från födsel till slakt

Anläggningen för uppfödning

Kycklingarna hålls inomhus tillsammans med tiotusentals andra jämnåriga individer, utan annan sysselsättning än att äta och dricka. Den genomsnittliga kycklingfabriken i Sverige har runt 75 000 kycklingar per uppfödningsomgång, vilket är fler än i de flesta andra EU-länder. Cirka 98 % av alla producenter är medlemmar i Svensk Fågel, vilket tillåter en högre trängsel av kycklingar, upp till 25 kycklingar per kvadratmeter. Detta är trängre än vad hönor i bur har det i äggindustrin och liknar förhållandena för kycklingar i andra länder.

Kycklingfabriker med hög trängsel behöver dokumentera dödlighet enligt EU.
Från födsel till slakt

Turbokycklingar

Ungefär 98 % av alla kycklingar i Sverige är så kallade turbokycklingar, avlade för att växa snabbt och utveckla stora bröstmuskler för köttproduktion. Den snabba tillväxten leder till att många kycklingar får ont, blir sjuka och dör i förtid, redan innan de når slaktåldern vid 35 dagar. En svensk studie från 2019 visade att det är 30 gånger vanligare med försämrad rörelseförmåga hos turbokycklingar än andra kycklingar, vilket innebär att de har svårt att gå och troligen upplever smärta.

Från födsel till slakt

Turbokycklingarnas föräldrar

Turbokycklingarnas föräldrar måste bli äldre för att hinna producera befruktade ägg. Dessa föräldrar är avlade för samma snabba tillväxttakt och måste utfodras restriktivt för att undvika samma problem som deras ungar. Detta leder till att de både har problem med rörelsestörningar och upplever hunger i Sverige. Exakt samma blandning av raser används i hela Europa, men Sverige har ett stort avelsföretag som granskades av SVT:s Uppdrag granskning under 2023. Förutom hunger har vattenmängden tidigare begränsats för föräldradjuren för att de inte ska döva hungern med för mycket vatten.

Från födsel till slakt

Transporten till slakteriet

De svenska turbokycklingarna lever i ungefär 35 dagar, eller fem veckor, innan de slaktas. Många kycklingar dör dock innan de når denna ålder, både på gården på grund av sjukdomar, stress och benproblem, och under transport. Årligen dör omkring 150 000 kycklingar under transport i Sverige, vilket är fler än för något annat djurslag. Många vingar och huvuden kläms i de trånga transportlådorna. Kycklingar behöver äta ungefär två gånger per timme, men de får varken tillgång till mat eller vatten under transporten eller på slakteriet.

Från födsel till slakt

Slakteriet

På slakterierna bedövas kycklingarna antingen med el eller gas. Vid elbedövning hängs kycklingarna upp och ned i fötterna medan de fortfarande är vid fullt medvetande. Detta är mycket obehagligt och smärtsamt för dem, särskilt för de som redan har ont i benen. Hängandes upp och ner förs fåglarnas huvuden ner i ett elektriskt vattenbad för att bedövas genom en elstöt, vilket allt för ofta misslyckas, innan halsen skärs upp och djuren förblöder till döds.

Omkring hälften av kycklingarna bedövas och dödas istället genom koldioxidgasning på Sveriges största slakteri.

Sveriges vanligaste fågel

Bli månadsgivare

Djurplågeriet i Sveriges kycklingfabriker måste få ett slut och turbokycklingarna behöver din hjälp. Ge ett valfritt belopp varje månad och var med och förändra livet för miljontals turbokycklingar. Som tack får du en fin present.

Turbokycklingarna behöver din hjälp. Ge ett valfritt belopp varje månad och var med och förändra livet för miljontals turbokycklingar. Som tack får du en fin present.

Bli månadsgivare
Kycklingfabrikerna

Läs Djurens Rätts rapport

I rapporten "Kycklingfabrikerna" har Djurens Rätt granskat tre års kontrollrapporter för djurskydd på Kronfågels, Guldfågelns och Atrias slakterier. Rapporten visar att djurskyddsbrister allt oftare sekretessbeläggs – vilket innebär att det blir svårare att granska djurskyddet i Sveriges djurfabriker. 

Läs rapporten här
Sveriges vanligaste fågel

Ladda ned Välj Vego!-magasinet

I det här inspirationsmagasinet får du ta del av många kycklingfria recept och inspiration. Ladda ned det och börja din resa mot en kycklingfri vardag, redan idag!

Ladda ner Välj Vego! Inspirationsmagasin

Photo: Shutterstock
Fyra kycklingar i gräs.
Visste du att?

Kycklingar är duktiga på att räkna

Forskare vid universitetet i Padua, Italien upptäckte att kycklingar kan räkna och göra enkla uträkningar. Nykläckta kycklingar växte upp med fem plastleksaker. När forskarna gömde tre leksaker bakom en skärm och två bakom en annan, närmade sig kycklingarna skärmen med flest leksaker. De testade även kycklingarnas minne och förmåga att addera och subtrahera genom att flytta leksakerna mellan skärmarna. Kycklingarna visade att de kunde räkna genom att förstå hur många objekt som fanns bakom varje skärm och föredrog skärmen med flest objekt. Räkning är en färdighet som ofta förknippas med mer intelligenta djur som schimpanser och hundar. Överraskande nog har kycklingar i vissa räknetester presterat bättre än småbarn.

Photo: Shutterstock
Two small chickens on green grass.
Visste du att?

Kycklingar är väldigt kommunikativa

Kycklingar är skickliga kommunikatörer och använder minst 30 olika ljud för att prata med varandra, varna för fara och dela information om mat. Hönor är mycket beskyddande och tränar sina kycklingar att känna igen mat och rovdjur. Tuppar dansar för att locka hönor och varnar flocken för rovdjur. De håller uppsikt över marken och himlen, ropar ut tecken på fara och kämpar för att skydda flocken.

Visste du att?

Kycklingar har unika personligheter

Precis som människor har kycklingar olika personligheter. Vissa är modiga och kaxiga, medan andra är blyga och försiktiga. Dessa personligheter hjälper dem att skapa en "hackordning" i flocken, som vanligtvis består av cirka 15 fåglar. De mer kaxiga fåglarna visar sin makt genom att picka på undergivna fåglar, jaga bort dem eller stjäla deras mat. Mer undergivna fåglar pickar inte tillbaka utan springer oftare iväg. När en ny fågel ansluter sig till flocken eller lämnar den, måste ordningen bestämmas på nytt. Detta system hjälper till att hålla flocken säker och organiserad.

Visste du att?

Kycklingar gillar att leka

Kycklingar älskar att hoppa, springa, jaga varandra och leka. Dessa lekar hjälper dem att hålla sig aktiva och stimulerade.

Att sitta på en pinne är också en del av deras naturliga beteenden. Deras vilda anfäder flyger upp på trädgrenar för att kunna vila i säkerhet och skyddar de små kycklingarna under vingarna. Dagens tama kycklingar föredrar fortfarande att vila under sin mammas vingar samt att klättra eller flyga upp till pinnar och grenar för att vila på högre höjd. Detta ger dem en känsla av trygghet och komfort.

Visste du att?

Kycklingarna förtjänar bättre

Djurens Rätt arbetar med att ge dessa fantastiska djur ett bättre liv. Kycklingarna är de landlevande djur som är flest och har det sämst. De förtjänar så mycket bättre än hur deras liv ser ut idag. För kycklingarnas talan, välj bort dem från tallriken och bidra till Djurens Rätts arbete för kycklingarna.

Blixtaktion

Regeringen – det är dags att anta ett förbud mot turbokycklingar!

Turbokycklingar växer så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid. Majoriteten får någon typ av rörelsestörning innan deras liv avslutas vid 35 dagars ålder. Då har de hunnit växa 50 gånger sin storlek från kläckning. Föräldrarna till turbokycklingarna tvingas gå med hunger och törst så att deras snabba tillväxt förhindras. Detta för att föräldrarnas enda uppgift är att lägga så många nya ägg som möjligt som kan kläckas till att bli en mängd nya turbokycklingar. Därför uppmanar nu Djurens Rätt svenska politiker och makthavare att agera genom att anta ett förbud mot aveln av turbokycklingar.

Regeringen – det är dags att anta ett förbud mot turbokycklingar!

underskrifter - Nu satsar vi på 45 000!

Jag vill skriva under för djuren!

I nästa steg kan du slutföra din namnunderskrift.

För att registrera din underskrift och informera dig om arbetet för djuren sparar vi uppgifterna du lämnar. Namn och ev. motivering blir den underskrift vi lämnar över i kampanjen. Vi hanterar uppgifterna enligt dataskyddsförordningen vilket garanterar att dina uppgifter skyddas och inte lämnas ut på något annat sätt. Läs mer i vår integritetspolicy.

De senaste namnunderskrifterna - Tillsammans förändrar vi världen!

Djur har också rätt att få leva ett naturligt bra liv! Vi har ingen rätt att plåga dem!!!

- Monica

Så fruktansvärt vidrigt, borde förbjudas 🤮🤬

- Ulrika

Det är ju djurplågeri. Vilken mamma skulle vilja byta? Absolut ingen.

- Åsa

Djurplågeri

- Marita

Sluta med djurfabriker. Alla djur måste få leva ett värdigt liv.

- Berit

Jag vill inte att vi konsumenter ska vara delaktiga i djurplågeri, det ska inte finnas på marknaden.

- Helena

Fy på er, det är levande varelser!!!!!

- Jill

djurplågeri

- Helen

INGA DJUR ska ABSOLUT INTE lida !!!!!

- Gudrun

kycklingar dödade i svenska djurfabriker sedan du öppnade sidan