Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/polisanmalan-kyckling/DSB1002
Kycklingar på Kronfågels fabriker utsätts för lidande. Bilden är från 2022.
25 September 2024

Allvarliga brister hos Kronfågel: Sämst bland svenska kycklingfabriker

Under 2023 har Kronfågels slakteri i Katrineholm uppvisat mängder av brister i djurskyddet – en större andel än på någon annan kycklingfabrik i Sverige. Det visar en ny kartläggning av djurskyddskontroller som har sammanställts av Djurens Rätt.  

Sveriges största kycklingslakteri ligger i Katrineholm, Kronfågel AB, som ägs av börsnoterade Scandi Standard. En ny kartläggning av Djurens Rätt visar att slakteriet under 2023 har haft stora djurskyddsbrister där kycklingar som kommer in till slakteriet har klämts i transportburarna och en extremt hög dödlighet i djurtransporter till slakteriet. Dessutom har kycklingar riskerat att skållas levande, vilket har lett till ändrade rutiner och undantag från djurskyddslagstiftningen för företaget.

Av de 79 kontrollrapporter som Djurens Rätt har fått ut har hela 70 stycken, 89 %, visat på djurskyddsbrister. Det gör att Kronfågel behåller sin föga smickrande topplacering gällande den kycklingfabrik som har varit sämst under 2023, precis som föregående år. Bristerna tyder på systematiska problem som har lett till ett omfattande lidande för kycklingarna.  

Det är skandal att Kronfågel får fortsätta att slakta hundratusentals kycklingar per dag när företaget brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter. Myndigheterna måste börja agera kraftfullt mot det här lidandet som drabbar miljontals djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurskyddsbristerna som har rapporterats av Livsmedelsverket tyder på att minst 8100 kycklingar har utsatts för lidande och misstänkt djurskyddsbrott hos Kronfågel under 2023. Länsstyrelsen har däremot inte genomfört några kontroller som rör slakteriet eller uppfödningsanläggningarna i närheten under året som gått. Det stora antalet brister som Livsmedelsverket belyste har gjort att Kronfågel tagit in extern rådgivning, och studier sker på tiden mellan bedövning och avblodning för att försöka få undantag från djurskyddslagstiftningen.

– Att Kronfågel fortsätter med det höga slakttempot och väljer att försöka få undantag från lagstiftningen – trots ökade djurvälfärdsrisker – är mycket problematiskt, säger Anna Harenius, sakkunnig hos Djurens Rätt.  

Ungefär 55 miljoner kycklingar transporteras till och slaktas på Kronfågels slakteri varje år. Det motsvarar två kycklingar per sekund, vilket är omöjligt för myndigheterna att kontrollera på individnivå.

Djurskyddsbrister som upptäcktes hos Kronfågel 2023  

● Vid 13 tillfällen har slaktbrister upptäckts och vid åtminstone fem av de tillfällena har det upptäckts brister vid avlivning som kan indikera att kycklingar har riskerat att skållas levande.  

● Vid 57 tillfällen har brister upptäckts vid transport då kycklingar har hittats klämda i transportburar, eller att “ovanligt många” kycklingar har hittats döda eller sjuka i transportfordonet, vilket drabbat tusentals individer.  

Politiker och företag måste ta ansvar

Hög dödlighet och klämskador under djurtransporter är problem som förvärras av att kycklingarna som slaktas är turbokycklingar, som till följd av hård avel är känsliga för stress och har rörelsesvårigheter på grund av sin tunga kropp. 

– Det gör ont att läsa om alla de kycklingar som varje år lider i Kronfågels fabriker. Och då visar vår kartläggning endast de brister som har upptäckts – det höga tempot gör att mycket sker i det dolda. Jag kan bara uppmana alla som vill säga nej till detta djurplågeri att välja bort kycklingen från tallriken och att stötta Djurens Rätts arbete för att montera ned djurfabrikerna, avslutar Camilla Bergvall.

Djurens Rätt arbetar för minskad köttkonsumtion och för att höja miniminivån genom politisk påverkan och samtal med företag om European Chicken Commitment (ECC). ECC är ett antal kriterier för företag att implementera i sina inköpspolicys som ska förändra kycklingarnas välfärd till det bättre. Bland annat ska inte längre turbokycklingar få användas och kycklingarna ska få mer utrymme, vilket skulle minska riskerna för lidande.  

Kronfågel AB skriver själva på sin hemsida: “Kycklingarna är hjärtat i Kronfågels verksamhet. Vår utgångspunkt är att alla kycklingar ska må bra, från kläckning till slakt.” De har inga löften om ECC. 

Tidigare brister som rapporterats om Kronfågels kycklingfabriker:  

Brister vid 85 % av djurskyddskontroller på Kronfågels slakteri

Djurens Rätt polisanmäler kycklingfabrik för djurplågeri

Agera

Skriv under för kycklingarna! 

Uppmana regeringen om att det är dags att anta ett förbud mot turbokycklingar! 

Skriv under här
Nanna Thydén

Nanna Thydén

Presskommunikatör
Dela: