Restauranggruppen Brasseriegruppen har i dagarna valt att ta mer ansvar för kycklingarna och påbörja arbetet med European Chicken Commitment (ECC). Som en del av åtagandet kommer de att säga nej till turbokycklingar och plågsamma bedövningsmetoder, och säga ja till mer plats i stallarna och att fler kycklingar ska få komma ut i friska luften.
I Brasseriegruppen ingår flertalet restauranger – alla belägna i Stockholm, däribland klassiska inrättningar som Prinsen och Villa Godthem samt mer moderna som East och Pas D’art. Djurens Rätt ser positivt på att fler och fler restauranggrupper väljer att arbeta för att höja välfärden för de djur som är flest och har det sämst – kycklingarna.
– Att företag väljer att fasa ut turbokycklingar som har så ont att de knappt kan gå, och därmed ställa högre krav för djuren är viktigt för att få till en förändring i de helt ohållbara kycklingfabrikerna. Vi välkomnar Brasseriegruppens beslut att ansluta sig till de nu över 65 företag med verksamhet i Sverige som valt att ta mer ansvar för kycklingarna, säger Nathalie Söderström, chef för företagsrelationer hos Djurens Rätt.
Vill du se vilka företag som kräver en högre välfärd för kycklingarna genom att arbeta med ECC? Kolla Kycklingläget.
Om European Chicken Commitment
ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, att inte använda sig av turbokycklingar, samt att skonsammare slaktmetoder ska användas. Kriterierna ska vara uppfyllda till år 2026.
Genom dialog och samarbeten med företag gör Djurens Rätt skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet.